IYA 2009: Svemir - mašta i znanost zajedno

Nedjelja, 10. svibnja 2009. u 21:18 sati

Dugo pripreman događaj, napokon se i ostvario. U Viroviticu je 05. svibnja 2009. godine došao prvi čovjek hrvatske astronomije, predsjednik Hrvatskog astronomskog društva prof. dr. sci. Slobodan Danko Bosanac, fizičar iz Instituta Ruđer Bošković, u pratnji svoje supruge Ane Bosanac, također fizičarke, zaposlene u managementu Zagrebačke banke. Ovaj se događaj nije dogodio slučajno već je plod višemjesečnih priprema. Naime, još prošle godine prof. Zlatko Kovačević uspostavio je kontakt s Dankom i počeli su dogovori oko njegovoga dolaska u Viroviticu. I eto, suradnja se isplatila. Virovitica je dobila priliku poslušati jedno od Dankovih nadahnutih predavanja koje nikoga u publici nije ostavilo ravnodušnim.


Gost i domaćin, prof. dr. sci. Danko Bosanac i prof. Zlatko Kovačević

Onaj tko redovito prati događanja na Zvjezdarnici, za Danka je već čuo, član je AstroForuma, družio se s nama u dva navrata, prije velikoga sastanka hrvatskih astronoma i za vrijeme sastanka kada je predvodio sastanak. O tome je ovdje već bilo riječi pa se neću više zadržavati na tome. Prije Dankovog dolaska čuo sam se s njime pa smo se dogovorili da mi se javi kada dođe. U međuvremenu sam bio sa Zlatkom kako bih iz škole prevezao potrepštine za predavanje u virovitičkoj Gradskoj knjižnici i čitaonici. S Dankom i gospođom Anom našao sam se na terasi kafića "RK" ispred Trgocentrove robne kuće gdje smo predahnuli i osvježili se uz kavu i sokove. Zatim smo otišli u knjižnicu postaviti svu opremu koju je Danko ponio kako bi mogao održati kvalitetno predavanje. Potom je došao i Zlatko i napokon se upoznao s Dankom jer njih dvoje prije nisu imali priliku se osobno susresti.


Pripadnice zbora Osnovne škole Vladimir Nazor...


...izveo je nekoliko prikladnih pjesama astronomske tematike

U goste i na predavanje došli su nam i kolege iz Astronomskog društva "Kumova Slama" iz Daruvara, Josip Mesaroš, Erik Šulc, Fabijan Prević, Petar Rohlik i Josip Prević koji su također željeli čuti Dankovo predavanje, a neki od njih članovi su AstroForuma. Dogovorili smo s njima posjet virovitičkih astronoma Daruvaru. I eto, došao je i taj trenutak. Suvremeno opremljena knjižnica u novom i modernom prostoru koji je savršeno odgovarao upravo takvim događajima, pružila je svu čar cijelome događaju. Nakon uvodnih riječi, čast otvorenja predavanje pripala je školskom pjevačkom zboru OŠ Vladimir Nazor, pod ravnanjem prof. Katarine Jengić, a izveli su tri skladbe svemirske tematike. Zatim je Danko preuzeo i u idućih sat i pol koliko je predavanje trajalo, svi su pozorno pratili svaku Dankovu riječ kojima nas je vodio kroz fantastični svijet znanosti protkane maštom.


Pogled s galerije knjižnice


Predavanje je počelo

Bilo je tu otkrivanja svijeta svjetla, gravitacije, udaljenih galaksija, kvazara, crnih jama, atoma, molekula i još puno onoga o čemu smo ponešto znali. Danko nam je uz pomoć lasera i optičke rešetke pokazao u praksi lom svjetlosti, uz pomoć obične lampe objasnio kako se mjere udaljenosti među zvijezdama, pokazao nam što se sve nalazi u spektru svjetlosti Sunca, objasnio kako se iz spektra kao iz krvne slike, čitaju temperatura i sastav elemenata, objasnio što je polarna svjetlost, pokazao moderan Celestronov uređaj SkyScout i objasnio kako on "zna" koju zvijezdu gledamo, i još puno zanimljivih znanstvenih činjenicama, pokazao gdje su granice današnje znanosti, poveo nas do "kraja" svemira ali i "skoknuo" na sami njegov početak. Gostima je prikazao nekoliko lijepih filmića koji su svojim sadržajima pratili tijek i temu predavanja, a sve uz pratnju lijepe glazbene podloge. Uz pomoć mašte dočarao nam je nezamislive udaljenosti i ljepote koje samo mašta može prikazati.


Sva mjesta na galeriji su bila puna


Danko je majstorski vodio cijelo predavanje

Svi gosti su pozorno pratili svaku njegovu riječ, a nakon završetka predavanja nagradili ga gromkim aplauzom. Zatim su slijedila pitanja kojih je bilo puno, pa čak i onih koja su bila toliko "maštovita" da Danko nije mogao dati precizan odgovor već isto tako maštoviti. Uglavnom, svatko iz publike mogao se pronaći u takvome svijetu znanosti i mašte. Pružio nam je zadovoljstvo putovanja kroz znanost na tako pristupačan i zanimljiv način kakav još nismo imali prilike čuti i vidjeti ni na jednome predavanju koje se do sada održalo u Virovitici. To može samo veliki znanstvenik i iskusan majstor svoga zanata koji je od početka do kraja vladao cijelom situacijom u punoj sali znatiželjnih očiju svih dobnih skupina i stupnjeva obrazovanja. Virovitica je taj dan imala veliku čast ugostiti takvoga čovjeka.


Svi su željeli čuti što im Danko ima reći, bez obzira na godine


Bilo je napeto

Nakon predavanja, Zlatko je Danku uručio prigodne darove, a svi su se mogli počastiti kolačima i sokovima. Ja sam načelno dogovorio s gospođom ravnateljicom Gradske knjižnice i čitaonice u Virovitici prof. Višnjom Romaj da povodom Mjeseca hrvatske knjige 2009., manifestaciji koja se obilježava od 15. listopada do 15. studenog, a ove je godine posvećena Međunarodnoj godini astronomije 2009., u Virovitici prezentiramo projekt Zvjezdarnice i AstroForuma, knjigu Vodič kroz digitalnu astrofotografiju, kojega smo nedavno pustili u javnost na Zvjezdarnici.


Zlatko je Danku uručio nekoliko prigodnih darova


Astronomi su se družili na domjenku poslije predavanja, zajedno s gostima iz Daruvara

Nakon što su se vrata knjižnice zatvorila, Zlatko, Saša Kovačević i ja poveli smo Danka i njegovu suprugu Anu u razgledavanje gradskoga parka i dvorca Pejačević. Na žalost, kako je već bilo kasno, muzej nije radio pa smo uživali u noćnom pogledu na dvorac obasjan rasvjetom u parku. Razgovarali smo o povijesti grada i srodnim nam temama. Nakon još jedne kavice u kafiću, došao je trenutak rastanka sa željama da se opet nađemo u Virovitici i više vremena provedemo družeći se.


Pred starim dvorcem Pejačević: Saša Kovačević, Ana Bosanac, Danko Bosanac i Zlatko Kovačević


Upoznavanje s prošlošću Virovitice, pred južnim ulazom u dvorac Pejačević

I dok je Danka navigacija u autu vodila put Zagreba, Zlatko i ja smo otišli svojim kućama, zadovoljni i sretni što je još jedno divno prijateljstvo povezalo Zagreb i Viroviticu, znanost i astronomija ponovo su imali svoj svijetli trenutak u gradu iz kojega je potekao veliki virovitički i hrvatski znanstvenik i astronom Mirko Danijel Bogdanić, a koji je prije više od 200 godina vršio istraživanja koja su bila u samome svjetskom vrhu ondašnjega doba. Danas, mi idemo njegovim stopama, baš kao tragom velikoga Galilea Galileja, jer ova je godina, ako to još netko ne zna, proglašena Međunarodnom godinom astronomije 2009!

Sve fotografije s ovog događaja možete pogledati u web albumu u većem formatu.