Jupiter i Saturn u velikoj konjunkciji

Niti 1623. godine nisu bili prividno toliko blizu, ne propustite ih pogledati sutra, 21.12.2020. godine, odmah nakon zalaska sunca.

Velika konjunkcija planeta Jupitera i Saturna. © Ljubaznošću: Stellarium / zvjezdarnica Apollo
Članak
1Komentari
Broj otvaranja620

Planeti i Mjesec povremeno, prividno, dolaze jedni blizu drugih. Za nas kao promatrače tih događanja čini se kako su oni zaista blizu iako ih u stvarnosti dijele stotine tisuća ili stotine milijuna kilometara. Sutrašnji, 21.12.2020. godine ekstremno bliski susret Jupitera i Saturna nije viđen još od 1623. godine, no tada su bili preblizu Suncu za opažanje, čak i nešto podalje jedan drugome nego što su to danas. Ovakav prizor naši daleki preci imali su zapravo priliku promatrati još dalje u prošlosti (1226. godine). Sličnu prigodu poput večerašnje imati će prilike promatrati naši daleki potomci 2417. godine!


Dijagram prikaza prošlih i predstojećih konjunkcija Jupitera i Saturna.
Navečer, nakon zalaska Sunca nisko na jugozapadnom horizontu u prvi mah ugledati ćemo jednu sjajnu "zvjezdicu" a zapravo se radi o ovom dvojcu koji su toliko blizu jedno drugome da će pogled kroz dalekozor i/ili teleskop pokazati kako su planeti bliže jedan drugome nego što su neki od njihovih prirodnih satelita udaljeni od matičnog tijela! Astronomski gledano, naj-naj bliže jedno drugome biti će u 19:20 po našem lokalnom vremenu (UT+1). No, svakako vam preporučamo da ih promatrate ranije, već oko 17 sati jer će se svake minute spuštati sve niže prema horizontu i oko 18 sati nestati u sumaglici koja se nalazi nad obzorom!

Prikaz kako nastaju prividna "približavanja" planeta.
Jupiteru za jedan puni okret oko Sunca (Jupiterova godina) treba dvanaest godina, a Saturnu trideset. Njihovi susreti, konjunkcije, se za nas sa Zemlje događaju svakih dvadesetak godina. Za to vrijeme Jupiter napravi jedan puni krug plus još dvije trećine drugog kruga, a Saturn načini dvije trećine kruga oko Sunca. Cijela se stvar polako i harmonično uz zakonitosti nebeske mehanike odvija već eonima. Svakih četiristotinjak godina dolazi do "super zbližavanja" ovih divovskih planeta.

Konjunkcija Jupitera i Saturna. © Ljubaznošću: Sky & Telescope
Kako promatrati večerašnje "super zbližavanje" planeta. Sunce zalazi u 16:02 (Vidulini, centralna Istra). Mjesto opažanja izaberite tako da nema nikakve smetnje na jugozapadnom horizontu. Toplo se obucite, ponesite vodu, čaj, kolače i udobno se smjestite pred koloritnim sumrakom. Ubrzo će se dolaskom tame pojaviti svjetla "zvijezda", naš dvojac stopljen u jedno. Biti će jako teško golim okom, možda i nemoguće, razlučiti radi li se o jednom ili dva objekta na nebu!

Pogled na jugoistok golim okom iz zvjezdarnice Apollo, 21.12.2020. godine u 17:00 sati. Jupiter i Saturn prividno su postali
jedna točkica na nebu. © Ljubaznošću: Stellarium / zvjezdarnica Apollo
Poigrajte se tko ima jastrebov vid ukoliko promatrate u društvu. Ponesite sobom dalekozor, zasigurno ima neki negdje u kući ili bar kod prijatelja-susjeda koji će biti lijen da se odmakne od igrica na mobitelu. Donosimo ilustracije s objašnjenjem zašto se događa konjunkcija i gdje se planeti nalaze na nebu.

Isti pogled dalekozorom ili manjim teleskopom, omogućit će vam da jasno razlučite dva planeta.
© Ljubaznošću: Stellarium / zvjezdarnica Apollo
Prema aktualnoj satelitskoj slici naoblake nad Europom čini se kako su žitelji Balkanskih prostora u najboljoj situaciji što se tiče povoljnih meteoroloških prilika. Uživajte i ne zaboravite pokazati djeci. Možda će im baš večerašnji susret Jupitera i Saturna ostaviti trajni životni pečat i usmjeriti ih ka znanosti i tehnici, a vidimo da je to jedini ispravni želimo li u svemiru punom opasnosti i izazova opstati kao vrsta i kao civilizacija!

x (x)
 

Ukupno komentara: 1
Uključi se u raspravu
Najnoviji komentari
kišni čovjek
20.12.2020. u 21:19 sati

Džingis Kan i njegova vojska zadnje u čudu gledali ovaj događaj !