Ljetne zvijezde proletuše

Meteorska skupina Perzeidi, kojoj zahvaljujemo veći broj meteora koje početkom i sredinom kolovoza golim okom vidimo na našem nebu, aktivna je.

Meteori Perzeidi.
Članak
0Komentari
Broj otvaranja1290

Zasad tek tu i tamo pokoji meteor ove skupine manje ili više blještavo proleti nebom ali će u narednim noćima njihova brojnost sve više rasti. Radi se o malim tijelima veličine poput zrnca prašine ili nešto većim, poput graška ili oraha, koji u srazu sa Zemljinom atmosferom pri brzini od nekoliko desetaka kilometara u sekundi, uslijed ionizacije produciraju svijetli, brzi, kratkotrajni trag na noćnom nebu.


Radijant Perzeida
Perzeidima je roditeljsko tijelo komet Swift-Tuttle. U eliptičnoj putanji oko Sunca tijekom kolovoza Zemlja prolazi kroz "vlaknastu" strukturu svih tih čestica koje nazivamo Perzeidi, s obzirom im je ishodište u zviježđu Perzeja. Pored njih, u ovim je danima aktivno i nekoliko drugih, manje poznatih i manje aktivnih meteorskih skupina te svi zajedno oplemenjuju događanja na našem noćnom nebu.

Snimak vatrene kugle Perzeida. © Ljubaznošću: Gregor Srdoč
Meteore je moguće vidjeti u ma kojem smjeru neba gledali. Važno je strpljenje koje je neophodno za dočekati "zvjezdanu proletušu" i boraviti na svjetlom nezagađenom području kako bi oči bile akomodirane na tamu.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!