Premijera nebeskog blockbustera

Ne propustite prikazivanje, samo tijekom naredna tri dana za odabrane. Tri su glavna glumca - Mjesec, Venera i Mars.

Izađite i promatrajte nebo. © Ljubaznošću: Stefan Seip
Članak
0Komentari
Broj otvaranja4563

Naučili smo da se filmski uradci svjetske kinematografije danas smatraju kulturnim dobrom ali i financijskim projektom. "Blockbusteri" se najavljuju mjesecima unaprijed. Najprije nas obasipaju trailerima, pa premijerama i na kraju globalnom kampanjom gledanja pokretnih sličica. U ovom slučaju stvar je ubrzana, sve se odvija u naredna tri dana. Najavljujemo vam globalni "nebeski blockbuster". Tri dana; Gem, Set i Meč.

Tri glavna glumca; Mjesec, Venera i Mars. Ponedjeljak navečer, sat vremena nakon zalaska Sunca gledati ćemo trailer (ili gem, ako vam je tako draže). Tek vidljiv Mjesečev srp pojaviti će se u sumrak nisko iznad horizonta, poviše se nalaze sjajna Venera i znatno manje sjajan Mars.


Izgled neba od 30.1.2017. do 1.2.2017. godine
Premijera (set) priče je u utorak navečer. Već lijepo vidljiv srp Mjeseca u prvoj četvrti nalaziti će se između Venere i Marsa, nešto južnije ("ispod") od njih. Ako nikada niste locirali, odnosno vidjeli Mars golim okom ovo je prilika koju ne smijete propustiti. Meč iliti globalna kampanja gledanja ovog izdanja nebeskog blockbustera događa se u srijedu navečer. Venera, Mars i pomalo od njih sad već udaljen Mjesečev srp, biti će skoro u ravnini, nakošeni u odnosu naspram horizonta, gotovo vjerno prateći ravninu ekliptike.

Budu li nas vremenske prilike poslužile, odvojite djelić svog vremena - ulaznica za ovaj blockbuster je besplatna, a scena vrijedna divljenja. Možda se na tankom Mjesečevom srpu prisjetite i školskog gradiva o pepeljastoj svjetlosti. To je ona fina svjetlosna koprena koja obavija cijeli Mjesečev disk, a zapravo je riječ o sunčevoj svjetlosti koju reflektira naš planet te tako obasjava neosvijetljeni dio Mjesečeva diska.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!