Pripremite se za najdužu pomrčinu Mjeseca ovog stoljeća

Kada, kako, čime i gdje opažati pomrčinu Mjeseca u petak navečer, koja će biti najduža u idućih 105 godina.

Umjetnički prikaz pogleda prema Mjesecu. © Ljubaznošću: Arief Gulo
Članak
0Komentari
Broj otvaranja1171

Kako smo na našem portalu već najavili, ovog petka očekuje nas potpuna pomrčina Mjeseca, najduža po trajanju "totaliteta" za narednih 105 godina. Posluže li nas vremenske prilike rezervirajte koju minutu za pogled ka Mjesecu u petak navečer. Ova je pomrčina zanimljiva jer se događa još i prije nego što Mjesec izađe na liniju vidljivosti iznad horizonta.

Mjesec će nam tako u 20:29 sati izaći nad istočnim obzorjem već djelomice pomračenog diska. Istovremeno, "na drugom kraju svijeta", Sunce zalazi na sjeverozapadu nekoliko minuta kasnije, u 20:37. Nebeska predstava dakle počinje još i prije zalaska Sunca.

Izgled neba u vrijeme potpune pomrčine Mjeseca.
Kako minute i sati budu odmicali Mjesečev disk biti će sve više pomračen, a u 21:30 sati počinje potpuna pomrčina koja traje sve do 23:13. Nedugo iza ponoći (00:19) i posljednji djelić Mjeseca izlazi iz Zemljine sjene. Cijelo događanje traje još i dalje dok Mjesec ne izađe i iz Zemljine polusjene ali ono nije toliko markantno za gledanje golim okom, a ni instrumentima. Pomrčina Mjeseca je sigurna za gledanje. Važno je samo da se u početku pomrčine zateknete na prostoru koji ima neometan pogled ka istoku, a kasnije i prema jugu.

Opažanje je moguće golim okom, no posjedujete li dalekozor ili teleskop sada je prava prigoda da kroz njihova "stakalca" dobijete i onaj 3D utisak našeg prirodnog satelita. Moderni mobiteli omogućiti će, uz dobro kadriranje, lijepe, atraktivne sličice za osobnu uporabu ili za dijeljenje putem društvenih mreža. Svakako i nama pošaljite poneki foto uradak, rado ćemo ga objaviti.

Za to vrijeme imamo prigodu golim okom vidjeti i čak četiri sjajna planeta na našem nebu. Redom od zapada prema istoku, po liniji ekliptike (koja je položena prema jugu) nalaze se tako Venera, Jupiter, Saturn i Mars koji je prividno u neposrednoj blizini Mjeseca. Venera blješti sjajem -4.1 zvjezdane magnitude, a od nas je udaljena 127 milijuna kilometara. Zalazi u 22:22 sati, točno u vrijeme maksimuma totaliteta pomrčine Mjeseca.

Jupiter je nešto slabijeg sjaja ali i dalje markantan, udaljen je 770 milijuna kilometara, a sjaji poput zvijezde -2.0 magnitude. Od Saturna nas dijeli nepunih milijardu i četiristo milijuna kilometara, njegov je sjaj još slabiji i iznosi 0.2 magnitude.

Pomrčina Mjeseca. © Ljubaznošću: Marino Tumpić i Marcela Rasonja
Naposljetku, tu je i Mars u opoziciji na dan pomrčine Mjeseca, udaljen od nas "svega" 58 milijuna kilometara, jasne crvenkaste boje i sjajnosti "između"  Venere i Jupitera -2.8 magnitude. Oko sat vremena nakon zalaska Sunca sva četiri planeta lako su uočljiva golim okom na nebu. Namjeravate li opažati i fotografirati sutrašnja nebeska događanja, večeras je prava prigoda da pripremite teren i izaberete Vašu opažačku lokaciju (ne zaboravite i na društvo!). Nadajmo se vedrom vremenu.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!