Promatrajte Merkurov tranzit ispred Sunca

Tranzit Merkura rijetka je pojava, sljedeća prigoda za njegovo promatranje dogodit će se tek 2032. godine.

Merkurov tranzit 11.11.2019. godine.
Članak
0Komentari
Broj otvaranja937

Sutra, u ponedjeljak 11.11.2019. godine od 13:35 (UT+1) pa do zalaska Sunca svjedočiti ćemo rijetkom astronomskom događanju; pomrčini Sunca ali ne Mjesecom već planetom najbliže Suncu - Merkurom. Kažemo da se radi o tranzitu Merkura. Da bi došlo do tranzita Merkura nekoliko se parametara nebeske mehanike mora poklopiti do u detalje. Merkur se mora nalaziti između Sunca i Zemlje, što se događa svakih nekoliko mjeseci. Ipak tranzit Merkura događa se svega 13 do 14 puta tijekom stoljeća. Što nedostaje?


Uvjeti za nastanak tranzita.
Osim prvog uvjeta ova se tri nebeska tijela u kritičnom vremenu i poziciji moraju biti točno nivelirani u ravnini. Tek tada dolazi do (za nas na Zemlji) prelaska Merkura ispred Sunčeva diska. Tranziti ovog planeta događaju u parovima, svakih par godina, a onda stanka od preko desetljeća. Slijedeći tranzit dogoditi će se 13.11.2032. u ranim jutarnjim satima. Svi tranziti događaju se ili u svibnju ili u studenom. Načelno, s većeg dijela planeta vidljiv je bar dio tranzita, ipak povremeno su neke lokacije u cijelosti lišene mogućnosti pogleda na čitav jedan svijet koji tijekom par sati prijeđe "preko" naše zvijezde.

Vidljivost tranzita s planeta Zemlje.
Osim Merkura i Venera tranzitira, no znatno rjeđe. Nitko od nas koji aktualno čitamo ovaj tekst, pa ni naša najmlađa djeca, neće doživjeti sljedeći tranzit Venere (prethodne smo vidjeli 2004. i 2012.) koji će se zbiti 2117. Sićušna crna "kuglica" koja se polako, pravocrtno, pomiče na svijetlom Sunčevom disku možda na prvi pogled ne djeluje spektakularno, no znamo li da je ta "crna kuglica" cijeli jedan svijet, za zasigurno nas treba potaknuti na razmišljanje o našoj poziciji i ulozi u svemiru. Razumijevanje događanja kojima svjedočimo u svemiru čini nas inteligentnim bićima, čini se na višem tehnološkom nego društveno-socijalnom stupnju razvijenosti.

Ovako će se vidjeti Merkurov tranzit na pozadinskoj slici Sunca.
Tranzit Merkura događa se usred "bijela dana". Vidljiv je pomoću dalekozora i/ili teleskopa opremljenim specijalnim filterom koji na siguran način omogućava pogled u Sunce. Pet trenutaka se izdvaja tijekom tranzita, prvi dodir planetarnog diska s diskom Sunca na početku, ulazak cijelog planetarnog diska na disk Sunca, maksimalna faza tranzita (16:19 UT+1), dodir planetarnog diska s rubom Sunca te izlazak planetarnog diska iz Sunčevog diska, kraj tranzita (19:04 UT+1). Obzirom Sunce zalazi u 16:40 po našem vremenu, biti ćemo uskraćeni za zadnju trećinu događanja. Naravno, da bi tranzit bio vidljiv moraju nam biti naklonjene i vremenske prilike, prognoze ne obećavaju ali uvijek se nađe bar poneka rupa u oblacima.


NIKAD, (N I K A D !) NEMOJTE (PO)GLEDATI U SUNCE BEZ ZAŠTITNOG FILTRA KOJI SE KUPUJE U PROVJERENIM ASTRONOMSKIM TRGOVINAMA. POGLED KROZ DALEKOZOR ILI TELESKOP U SUNCE MAKAR I NA KRATKO OSLIJEPITI ĆE VAS DOŽIVOTNO I BEZ MOGUĆNOSTI IZLJEČENJA!Ukoliko nemate prigodu pratiti tranzit Merkura pri ekipi astronomskog društva, a prije nego se odlučite za "samoubilački korak" gledanja kroz sunčane naočale, začađeno staklo i slične artefakte, radije pronađite (google je naš prijatelj, jelda?!) online prijenos ovog zaista rijetkog astronomskog događanja.Napomena; vremena su navedena prema našem lokalnom vremenu (UT+1), pojedini podaci su izračunati za lokalitet Vidulini Observatory, drugdje u okružju mogu se razlikovati za do nekoliko minuta.

Nekoliko korisnih stranica koje trebate pogledati:

U paklenom zagrljaju Sunca - članak o prošlom Merkurovom tranzitu
Metode motrenja i snimanja Sunca - Kako se Sunce promatra teleskopom
Opažanje Sunca - Kako astronomi "gledaju" i snimaju Sunce
Izradite solarni filter za teleskop. Kako? Lako! - Evo kako možete sami napraviti filtar za sigurno promatranje Sunca
Kad Venera ljubi Sunce - Ovako je izgledao zadnji Venerin tranzit ispred Sunca

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!