Promatrajte meteore Alpha Monocerotids 2019.

Stotine meteora kao razlog za ranije buđenje u petak 22. studenog. Noćno je nebo prepuno zanimljivosti pitanje je samo znamo li što, kada i kamo gledati.

Meteor Alpha Monocerotid. © Ljubaznošću: United Kingdom Meteor Observation Network (UKMON)
Članak
0Komentari
Broj otvaranja617

Istina nerijetko je to najbolje u kombinaciji s makar osnovnim poznavanjem astrognozije i orijentacije u prostoru, a nije naodmet niti korištenje dalekozora ili teleskopa. Astronomi su tu u prednosti pred laicima, no svemir nije tu samo zbog i za astronome pa i oni koji su na "Vi" sa zvijezdama, imaju prigode uživati u nebeskim predstavama. Čini se kako se jedna poprilično upečatljiva nebeska predstava za uživanje golim okom, sprema za petak 22. studenog u ranim jutarnjim satima.

Meteori svakodnevno ulaze u Zemljinu atmosferu i tu izgaraju. U normalnim uvjetima, golim okom tijekom jednog sata možemo prosječno vidjeti 3-4 meteora. Za vrijeme kada Zemljinu orbitu presijecaju meteorske skupine, taj se broj i više nego udeseterostruči. Sredinom ljeta (Perzeidi) i tik u zimu (Geminidi) čak i oni koji sasvim slučajno pogledaju u nebo svjedoče svjetlećim tragovima koji bljesnu među zvijezdama.

Radijant meteora Alpha Monocerotida.
Peter Jenniskens iz SAD (istraživač pri SETI institutu NASA-ina Ames Research Center) i Esko Lyytinen iz Finske (Finnish Fireball Network) objavili su kalkulacije o izglednom, kratkotrajnom (15-45 min) enormnom povećanju aktivnosti meteorske skupine Alpha Monocerotids ujutro 22. studenog 2019. godine.Jenniskens i Lyytinen preporučuju odlazak na promatranje meteora u petak 22. studenog najkasnije u 05:15 po našem vremenu (UT+1). Slične situacije nebeske mehanike kada se Zemlja našla na putu ovoj meteorskoj skupini dogodile su se 1985. i 1995. godine.

Meteor Alpha Monocerotid. © Ljubaznošću: United Kingdom Meteor Observation Network (UKMON)
Cijeli "meteorski show" trajati će veoma kratko, svega 15 do 45 minuta. Proračuni i najave ovakvih događanja temelje se na širokoj lepezi astronomskih istraživanja. Radi se o jako velikom broju podataka koji se objedinjavaju te svaka, pa i najmanja odstupanja istih u konačnici mogu dovesti do značajne razlike u teoriji i praksi. Ne bi bilo prvi puta da očekujemo spektakl, a on izostane.

Naša je preporuka da se u petak 22. studenog probudite koju minutu prije pet sati ujutro, toplo obučete, uzmete čaj i izađete na otvoreno pod zvjezdano nebo i tijekom desetak minuta priviknete oči na mrak (ne gledajte u ekrane mobitela, vaše se oči tako ne mogu akomodirati na mrak!). Ukoliko su astromatematičari u pravu, svjedočiti ćete pravoj navali od 400 meteora na sat (ZHR 400) čije će ishodište biti nedaleko sjajne zvijezde Procion nad jugozapadnim horizontom. Meteori će odande izlijetati u svim smjerovima na nebu.

Ilustracija prolaska meteora na nebu.
Porijeklo meteorske skupine Alpha Monocerotids nije poznato, smatra se kako su to ostaci dugo periodičnog kometa od prije pet tisuća godina. Svjetleći tragovi koje ovi meteori prouzrokuju vrlo su kratkotrajni obzirom na brzinu ulaska u atmosferu od preko 60 km/s! Mjesečina tog jutra neće smetati, a Sunce izlazi nešto poslije sedam sati (07:10 UT+1, Vidulini Observatory, centralna Istra).

Posluže li nas vremenske prilike zaista nema razloga da se zadnjeg radnog dana narednog tjedna ne probudimo nešto prije nego inače i uživamo u nebeskom vatrometu. Ekološki je, ne plaši ptice, a bude li sve prema očekivanjima na posao ćemo doći puni prelijepih dojmova te sa osmjehom na licu krenuti put vikenda.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!