Prvi dan jeseni

Početak radnog tjedna ujedno je i početak jeseni, a to znači da je ljeto iza nas, a onima na južnoj Zemljinoj polutki završava zima i počinje proljeće.

Početak jeseni 2019. godine...
Članak
0Komentari
Broj otvaranja1380

Ponedjeljak, 23. rujna izjutra u 09:50 po našem vremenu ulazimo u jesen, prema astronomskoj podjeli godišnjih doba koju uobičajeno koristimo u svakodnevnom životu. Istovremeno to znači da je ljeto iza nas, a onima na južnoj Zemljinoj polutki završava zima i počinje proljeće. Zemlja je u trenutku početka jeseni od Sunca udaljena 150136350 km. Dan i noć traju (pod)jednako, a Sunce izlazi odnosno zalazi (gotovo) točno na istoku odnosno zapadu.


Jesen nam je pred vratima.
Početak jeseni  još nazivamo jesenja ravnodnevnica ili jesenski ekvinocij. Ostavimo li po strani "višu silu", o nama samima ponajviše ovisi hoćemo li kroz jesen proputovati kao kroz bajkoviti kolorit s osmjehom na usnama ili ćemo spuštena pogleda grcati u magli i blatu. Ukoliko ste tijekom proljeća i ljeta zaboravili na vrtove, okućnice, poneku biljku u vazi, sada je pravo vrijeme da im se odužite te uz malo pažnje i truda omogućite da zasjaju u punom sjaju prije zimske hibernacije. Do kraja kalendarske godine preostaje nam još sto dana.

Noći su sada sve dulje i ostavljaju astronomima više vremena za promatranje neba. © Foto: Marino Tumpić
S obzirom da će jesen trajati nešto manje od punih devedeset dana, 21. prosinca rano u utro (05:19) ćemo pozdraviti najkoloritnije godišnje doba i ući u zimu. Astronomska jesen započinje u trenutku kada Sunce prilikom svog prividnog kretanja na nebeskom svodu, presiječe nebeski ekvator i sa sjeverne krene na južnu polutku.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!