Sutra puni Mjesec, plavi Mjesec i pomrčina Mjeseca

Zadnji puta se ovako nešto dogodilo 1982. godine. Očekuje nas puni Mjesec, po drugi puta u ovogodišnjem siječnju, ali i pomrčina Mjeseca, koja nije vidljiva iz naših krajeva.

Potpuna pomrčina Mjeseca
Članak
0Komentari
Broj otvaranja5326

U srijedu, 31.01.2018. godine očekuje nas pravi nebeski gem, set i meč. Pun Mjesec se događa jednom svakog kalendarskog mjeseca, s izuzetkom veljače u kojoj se ponekad dogodi da izostane, što proizlazi iz razlike trajanja lunarnog i kalendarskog mjeseca. Svake dvije godine i devet mjeseci se u nekom mjesecu mogu dogoditi i dva puna Mjeseca. Početkom siječnja već smo imali pun Mjesec, a k tome i u perigeju (kada je najbliže Zemlji).


Mehanizam pomrčine Mjeseca. © Ljubaznošću: Time and Date
Mediji i astrolozi su takav puni Mjesec prozvali "super Mjesec". Sutra, srijeda 31. siječnja, imamo i drugi pun Mjesec u siječnju koji se također događa u perigeju i spada u "kategoriju super Mjeseca". Drugi puni Mjesec u istom kalendarskom mjesecu naziva se još i plavi Mjesec, Vučji Mjesec... Kao da sve to nije dovoljno, zadnjeg dana siječnja na sceni je i potpuna pomrčina Mjeseca u vremenu od 11:51 do 17:08 po našem vremenu (GMT+1).

Potpuna pomrčina Mjeseca. © Ljubaznošću: Marino Tumpić i Marcela Rasonja
Mjesec se za nas u to vrijeme nalazi ispod horizonta te pomrčina, nažalost, nije vidljiva iz naših krajeva. Tek zadnje trenutke pomračenja našeg prirodnog satelita Zemljinom polusjenkom moći će na kraju događanja vidjeti oni koji se nalaze sjeveroistočno od linije Slunj-Knin-Split. U ovom nebeskom događanju u potpunosti će uživati  stanovnici Grenladna, sjeverne Amerike, Azije, Australije i otočja Tihog oceana. Slijedeća pomrčina Mjeseca iz naših će krajeva biti vidljiva u noći sa 27. na 28. srpnja i to kao potpuna.

Tematski povezani članci
Kotur sira zvani Mjesec
Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!