Utrka planeta

Narednih večeri na našem nebu, nakon zalaska Sunca, nad zapadnim obzorjem predstoji nam prava utrka planeta. Glavni "trkači" su planeti Venera i Merkur, a pridružit će im se i naš Mjesec.

Merkur i Venera nad zapadnim obzorom. © Ljubaznošću: Stellarium
Članak
0Komentari
Broj otvaranja437

U dane vikenda nedugo nakon zalaska Sunca nad zapadnim obzorjem predstoji nam prava utrka planeta. Sjajnu Veneru polako sustiže Merkur. Lako ih je uočiti golim okom u smiraj dana. Veneru vidimo kao izrazito sjajnu zvijezdu, dok je Merkur osjetno manje sjajnosti ali lako vidljiv. U tijeku samo 24 sata promjene položaja planeta na nebu vidljive su golim okom.


Izgled zapadnog neba 23.5.2020. godine nakon zalaska Sunca, oko 21 sati. © Ljubaznošću: Stellarium
Za sve one koji nisu uživo vidjeli gibanje planeta na nebu ovi su dani idealna prigoda za to. Odmak Merkura od Venere u subotu je još zamjetniji. Poslastica nam slijedi u nedjelju, 24.05., navečer kada se utrci planeta pridružuje mlad, tek 3% osvjetljen Mjesečev srp.

Izgled zapadnog neba 24.5.2020. godine nakon zalaska Sunca, oko 21 sati. © Ljubaznošću: Stellarium
Već u ponedjeljak Mjesec je prestići planetni dvojac i biti znatno više njih. Budu li nam vremenske prilike naklonjene, ne propustite makar i na minut pogledati prema zapadu. U samo tri, četiri dana svatko od nas i bez predznanja može identificirati nebeske objekte te se na vlastite oči uvjeriti u dinamiku nebeskih.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!