Večeras u sumrak počinje gužva na nebu

Susret Mjeseca, Jupitera i Saturna. Jupiter i Saturn će se u narednim danima nastaviti približavati jedan drugome.

Jupiter, Saturn i Mjesec večeras oko 16:30 sati na južnom dijelu neba.
Članak
0Komentari
Broj otvaranja248

Posluže li nas večeras nakon zalaska Sunca vremenske prilike, nad zapadnim horizontom prividno se susreću tri markantna nebeska objekta. Mlad Mjesec (4% osvijetljenost diska), sjajni Jupiter (-1.8 mag) i gospodar prstenova - njegovo veličanstvo Saturn (0.6 mag). Slobodnim rječnikom, ovaj "trio planetarius" rijetka je pojava na nebu. Večeras će Mjesec biti ispod Jupitera i Saturna, a sutra (četvrtak) će se nalaziti iznad njih.


Jupiter, Saturn i Mjesec večeras oko 16:30 sati na južnom dijelu neba.
Sve se događa još u sumrak i nisko nad horizontom te je ovu konjunkciju najbolje pogledati u vremenu između 16:00 i 18:00 sati. Uz kartu koju donosimo u opremi teksta lako će i laik prepoznati tko je tko večeras i sutra na nebu. Nisu potrebna nikakva optička pomagala za uživanje u pogledu.

Vidljivost i raspored Jupitera, Saturna i Mjeseca tijekom narednih večeri.
S obzirom da više ne koristimo filmove s 24 ili 36 kadrova već elektroničke uređaje, fotografirajte si ih za uspomenu. Jupiter i Saturn će se u narednim danima nastaviti približavati jedan drugome, a bliski susret kakvog smo čekali nekoliko stotina godina dogoditi će se 21. prosinca, o tome više u narednim danima.
x (x)
 

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!