Bljeskovi na nebu

Dolazi vrhunac ljetne sezone zvijezda padalica. Tijekom kolovoza naše je nebo bogatije za povećani broj zvijezda padalica.

Meteori Perzeidi.
Članak
0Komentari
Broj otvaranja2800

Ljetne su noći kao stvorene za opažanje neba i nebeskih događanja. Nebo je pretežno vedro, noći nisu hladne, ljudi su napolju i budni do kasnih sati. Tijekom kolovoza naše je nebo bogatije za povećani broj zvijezda padalica. One sjajnije kod očevidaca izmame uzdah i onaj "wau", malo stariji se prisjete i doskočice; zaželi želju. Riječ je o meteorima iz nekoliko skupina, a najpoznatiju čine Perzeidi. Za sad tek tu i tamo pokoji meteor proleti nebom, no kako dani prolaze to će učestalost meteora sve više rasti.


Perzeidi iznad zvjezdarnice Palomar. © Ljubaznošću: Iair Arcavi
Kulminacija će biti 11.-14. kolovoza kada se očekuje maksimum aktivnosti Perzeida. Najviše meteora vidjeti će oni koji se nalaze na lokacijama koje nisu svjetlosno kontaminirane. Kad mala tijela (red veličine zrna pšenice, graška, šljive) međuplanetarne materije na svojim eliptičnim putanjama oko Sunca, ulete u Zemljinu atmosferu pri brzinama koje iznose nekoliko desetaka kilometara u sekundi, dolazi do ionizacije, nastanka svjetlećeg traga na noćnom nebu.

Radijant iz kojega izlaze meteori Perzeidi.
Perzeidi su aktivni u vremenu od 23. srpnja do 22. kolovoza. Posljednjih godina svjedoci smo opadanja aktivnosti, odnosno manjeg broja meteora na sat u odnosu na vrijeme od prije desetak i više godina. Čini se kako se vlakno materije koja čini skupinu Perzeida vremenom istrošilo. Ipak, ništa nas ne sprječava da boravak napolju u večernjim satima iskoristimo za opažanje ovih nebeskih bljeskova. Vidljivi su golim okom te nam za opažanje nisu potrebna tehnička pomagala. Postoji samo jedno pravilo, budite strpljivi i uživajte.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!