Fotografski izazov na našem nebu

Prva ovogodišnja konjunkcija dvaju planeta upravo se događa na našem nebu. Imate li fotoaparat ili mobitel svakako izađite negdje na otvoreno i okušajte se u astronomskoj pejzažnoj fotografiji.

Venera i Merkur na večernjem nebu. © Ljubaznošću: Bob King / Universetoday
Članak
0Komentari
Broj otvaranja1612

Pola sata, nakon zalaska Sunca nad jugozapadnim horizontom započinje sjajiti planet Venera. Još kojih desetak ili petnaestak minuta kasnije u istoj ravnini, ali znatno manjeg sjaja, lako se uočava i planet Merkur. U kombinaciji s krajolikom i atmosferskim prilikama (oblačnost) ovo je zaista izvrsna i ne baš česta prigoda te izazov svima onima koji žele i vole fotografirati koloritan smiraj dana, a da bez posebne astronomske opreme na fotografijama ostanu zabilježena i dva planeta.


Vidljivost Venere i Merkura ovih dana. © Ljubaznošću: AstronomyNow
Tijekom narednih dana Venera i Merkur će se sve više udaljavati jedno od drugog. Venera kreće sve više, a Merkur se vraća prema horizontu da bi se kroz petnaestak dana potpuno izgubio u Sunčevom blještavilu. Tome je uzrok nebeska mehanika i položaj nebeskih tijela u prostoru. Imate li fotoaparat ili mobitel svakako izađite negdje na otvoreno i okušajte se u astronomskoj pejzažnoj fotografiji. Najvažnije od svega je da imate neometan pogled prema rubu horizonta.

Venera i Merkur gledani teleskopom.
Povedete li dragu osobu ili prijatelje sa sobom, proguglajte malo o ovim svjetovima. Ne kako biste se pravili važni već kako bi s još nekim mogli podijeliti pomalo luckaste i nadasve zanimljive informacije. Znadete li primjerice, da na jednom od ova dva svijeta jedan dan traje duže od jedne godine?!... Ostale tajne ipak vam ovdje nećemo otkriti. Vama na volju prepuštamo što i koliko truda želite uložiti, odnosno koliko toga želite naučiti i podijeliti znanje s drugima.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!