Makarska dobila zvjezdarnicu

Utorak, 04. kolovoza 2009. u 20:32 sati

U subotu, 25. srpnja 2009. godine grad Makarska dobio je svoju zvjezdarnicu. Smještena je u spomen parku, uz spomenik palim borcima NOB-a, na uzvisini i na samo 50 m od mora i gradskog korza. Uz 42 imena zaslužnih i donatora, 3 se imena posebno ističu:

1. tajnica Zajednice tehničke kulture grada Splita i županije Splitsko-dalmatinske gospođa Maja Novaković (bez njenog angažmana udruga "Orion" bi se ugasila)
2. naš svjetski znanstvenik i astronom prof. Korado Korlević (još od 2003. podupire udrugu "Orion" i direktno pomaže projekt Makarske zvjezdarnice)
3. gradonačelnik dr. Marko Ožić Bebek (točka na i projekta).


Korado Korlević

Gloryan Grabner, predsjednik Udruge DAUP-a "Orion", tom je prilikom rekao: "Teško je sažeti dvije i pol godine borbe za današnji dan u 2 minute, možda je najlakše da vam ispričam san kojeg sam usnuo prije 5-6 godina, a tada ga nisam razumio. Našao sam se na šahovskoj ploči, ispred mene labirint od nekoliko metara, a iza njega zvijeri svakojake naoružane do zuba, govorim samome sebi "Bože moj kako ću se goloruk i sam protiv ovoga borit". No okrenuo sam se i ugledao vojsku sjajnih vitezova - to ste upravo Vi moji dragi prijatelji i donatori koji ste poduprli projekt Makarske zvjezdarnice. Bez Vas danas ne bi bili ovdje, a bit će toga još! -nadam se da ćemo se vidjeti i na otvorenju astro-parka!

Projekt su od prvog dana podržale SABA Makarske i Hrvatsko pravaško bratstvo - primjer da nije važno tko je tko kad se radi o općem dobru i kako bi trebalo biti. Iskoristio bih zato nazočnost medija i poručio svima, a posebno političarima koji vode našu zemlju, da je krajnje vrijeme da se prestanu igrati ustaša i partizana!, prepustimo povijest povjesničarima, a žrtve i zločince sudovima, mi se trebamo okrenuti budućnosti i boriti se za boljitak naše djece. Iz tog razloga danas ovaj objekt otvaraju dvije bebe: Luciana Grabner (1,2 g) i Lucija Zovko (1,4 g).

Ono što sam još htio reći, s obzirom na ljude koji su se uključili i podržali naša nastojanja, mogli bismo nazvati da je projekt Makarske zvjezdarnice ujedno i Sve Hrvatski projekt! Jer su se za njega založili ljudi iz Makarske, Splita, Ploča, Zagreba, Rijeke, Istre, Hercegovine i naši povratnici iz dijaspore! Inače Projekt je krenuo u siječnju 2007. godine, a završio 25.07.2009. (2,5 god.)
Sada slijedi izrada stupa, kalibracija teleskopa i još neki tehnički radovi kroz mjesec dana. Svi zainteresirani nas mogu obići u večernjim satima od 21:30 dok ne odredimo pravo radno vrijeme, a pravo radno vrijeme biti će na jesen kada ukomponiramo škole i tada će i građani dobiti svoj termin, škole drugi, napredni polaznici astro škola treći, udruga četvrti, znanstveni rad peti...".

Gloryan Grabner i Robert Zovko iz astronomskog društva "Orion" stajali su od početka iza tog projekta i progurali su i financijski i građevinski/mehaničarsko električarski dio. Sa sveukupnom cijenom izgradnje, modifikacija, parketa, bojanja, kupole (5 m "Ash dome", koju su sami montirali iz dijelova!), izrade njene automatike, Celestrona 14, Atik CCD kamere potrošeno je manje od 400 kuna! U kupoli se nalazi teleskop Celestron C-14, a s južne strane "tornja" zvjezdarnice montirana je i kamera HMM-a.