Merkur i Venera na zapadu

Ognjena Venera i sprženi Merkur vidljivi golim okom. U narednim danima Merkur će se sve više spuštati prema horizontu a Venera podizati.

Izađite i promatrajte nebo. © Ljubaznošću: Stefan Seip
Članak
0Komentari
Broj otvaranja2329

Iako nam vremenske prilike ovih dana nisu baš naklonjene za opažanje zvjezdanog neba ono nam je pripremilo nekoliko zanimljivih i golim okom vidljivih događanja. Ovih dana, sat vremena nakon zalaska Sunca nad zapadnim horizontom imamo priliku vidjeti utrku Merkura  i Venere. Omanji Merkur slabijeg je sjaja od nesuđene Zemljine bliznakinje (Venere) ali se nalazi poviše nje.

Nakon zalaska Sunca koje danas nastupa u 18:12 sati potrebno je pričekati nešto više od pola sata kako bi nebo potamnilo. Oko 19 sati lako ćemo ugledati sjajnu Veneru, a koju minutu kasnije i Merkur. Venera zalazi u 19:28, a Merkur pola sata kasnije, u 19:47 sati. U narednim danima Merkur će se sve više spuštati prema horizontu a Venera podizati. Dopuste li vremenske prilike pogledajmo ova dva planeta na nebu.

Venera i Merkur. © Ljubaznošću: Marino Tumpić
Čak i prosječni mobitel lijepo će zabilježiti koloritni sumrak i s dvije planete u kadru. Prije samo koju godinu to je bilo moguće samo onima sa astrofotografskim iskustvom i primjerenom opremom.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!