Messierov maraton

Nedjelja, 05. veljače 2006. u 06:25 sati

Messierov maraton nije nikakvo trčanje, ali natjecanje je. Postoji jedna noć u godini kada se mogu na nebu vidjeti svi tzv. Messierovi objekti. Mogu se vidjeti dalekozorom ili teleskopom od 100 mm. Objekte je katalogizirao Charles Messier (1730-1817) po kojemu je katalog i dobio ime. On je pronašao 109 objekata koji su otvoreni i kuglasti skupovi zvijezda, galaktike i maglice.

Astronomi diljem svijeta na taj dan odlaze na promatranje koje obično sami organiziraju u grupama i zatim održavaju natjecanje, koje se sastoji naravno od natjecatelja, sudaca, pomagača i pokojeg gledatelja. Svaki natjecatelj mora imati svoj dalekozor ili teleskop uključujući i razne karte koje će mu olakšati traženje. Pomagačima je dozvoljeno sugerirati natjecateljima.

Natjecanje počinje kad padne "prvi mrak" prolaženjem objekata na zapadu koji su obično vrlo nisko i teško ih je pronaći stoga su oni ponekad odlučni. Nakon niskih objekata natjecatelji se "sele" u zenit gdje je puno lakše pronaći objekte. To traje otprilike do ponoći nakon čega je pauza do 2 sata kada počinju izlaziti objekti na istoku odnosno jutarnji objekti. Za njih ima vremena sve do 6 - 7 sati kada Sunce počinje izlaziti, pa je opet teško za "uloviti" one zadnje. Nakon što se neki objekt pronađe zove se sudac koji potvrdi pronađeni objekt, a zatim natjecatelj upiše u svoju listu pronađeni objekt.

Na ovakvim maratonima se ne trči ali je ipak vrlo naporno ostati budnim cijelu noć, a da ne spominjemo klečanje i traganje za objektima u zenitu. U Hrvatskoj isto postoje ovakva natjecanja, najpoznatije je u Višnjanu gdje ne dolaze samo Hrvatski nego i Slovenski, Talijanski pa i Britanski astronomi. 2003. godine je bio pokušaj realizacije takvog natjecanje i u Virovitici ali zbog lošeg vremena nije održano.