Nakon 30 godina napokon u svemiru

Četvrtak, 09. kolovoza 2007. u 16:52 sati

Jučer rano ujutro, u 00:36 po našem vremenu, iz raketodroma Cape Kennedy na Floridi uspješno je ka Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) lansiran raketoplan "Endeavour" sa sedmeročlanom posadom. Među astronautima nalazi se i učiteljica Barbara Morgan (55) koja je na svoj let u svemir čekala gotovo trideset godina.

Početkom osamdesetih Morgan je ušla u NASA-inu skupinu neprofesionalnih astronauta kao učiteljica u sklopu projekta "Nastava u učionici iz svemira". Tada je nekoliko učitelja započelo s astronautskim treninzima a za prvu učiteljicu u svemiru izabrana je Christa McAuliffe, dok je Morgan bila njena prva zamjena. Nažalost u eksploziji raketoplana Challenger 28. siječnja 1986. tragično je nastradala McAuliffe a djeca diljem SAD-a umjesto školskog sata iz svemira gledala su na ekranima sablasnu eksploziju koja je progutala sedmero astronauta i svemirski brod samo 73 sekunde po njegovom lansiranju.


Učiteljica i astronautkinja: Barbara Morgan - © Image Credit: NASA

Ova je tragedija odgodila let učiteljice Morgan za 21. godinu. U međuvremenu ona je nastavila svoj posao učiteljice a 1998. ponovo se priključila NASA-i i nastavila s astronautskom izobrazbom. Morgan će iz svemira održati nekoliko sati nastave za američke učenike putem telekonferencijske veze, a sudjelovati će i u upravljanju robotičkom rukom na raketoplanu pri iskrcaju nove opreme na ISS.


STS118 - Trenutak lansiranja shuttlea - © Image Credit: NASA

Njeni kolege načiniti će tri svemirske šetnje (moguće i četiri ako misija bude produžena na 14 dana), zamijeniti neispravni žiroskop, postaviti novu opremu i uređaje, kao i nove platforme čime će ukupna duljina ISS-a porasti na gotovo 110 metara (poput nogometnog igrališta). Pored toga na svemirsku stanicu donose nekoliko tona namirnica a pri povratku u posebnom kontejneru na Zemlju će vratiti isto toliko svemirskog smeća koje se zbog potencijele opasnosti od sudara sa ISSom ili nekim drugim satelitom ne izbacuje u svemir.


STS118 – raketoplan Endeavour u svemiru

Raketoplan Endeavour ostati će u svemiru 11-14 dana, a za danas navečer u 19:53 predviđeno je njegovo spajanje sa ISS-om. Zanimljivo je napomenuti kako će stanovnici sa Istarskog poluotoka večeras od 20:46 do 20:51 a zatim i od 22:21 do 22:26 ISS moći vidjeti kao sjajnu sporoputujuću zvjezdicu najprije nisko nad sjeverozapadnim horizontom, koja će se penjati sve više na nebu kako bude putovala prema sjeveru a zatim se započeti spuštati prema sjeveroistoku, prolazeći nešto niže od sazviježđa Velikog Medvjeda i Kasiopeje.

U međuvremenu, točno u 21:02:23 stanovnici i gosti Rovinja, Poreča te okolnih naselja, imati će priliku vidjeti snažan svjetlosni odbljesak Sunčeve svjetlosti sa antena satelita "Iridium 80", točno u smjeru istoka, 65° nad horizontom.