Polarna svjetlost iznad Virovitice

Nedjelja, 05. veljače 2006. u 02:57 sati

VIROVITICA 20.11.2003. - Tko je oko 20 sati pogledao u nebo prema sjeveru, mogao je ugledati rijetku nebesku pojavu u našim krajevima. Riječ je o polarnoj svjetlosti ili latinski - Aurori borealis. Naime, na sjevernom se obzorju mogla jasno vidjeti blijeda fluorescentna zeleno žuta svjetlost kako se prostire iznad tamnog područja, a da bi cijeli događaj bio još veličanstveniji, kroz Auroru su se mogle vidjeti i zvijezde, kao da gledate kroz finu zavjesu satkanu od difuzne svjetlosti. A, što je ustvari polarna svjetlost ili Aurora borealis? I kako ona nastaje?

Poznato je da je nama najbliža zvijezda upravo Sunce. Sve zvijezde zrače energiju u okolni svemirski prostor, pa tako i naše Sunce. Ono isijava vidljivu svjetlost, dakle onu koju vidimo svojim očima, ali i nevidljivi dio spektra. To nazivamo elektromagnetski spektar. No nije to sve. Postoji i Sunčev vjetar. Riječ je o toku nabijenih čestica, iona, koje Sunce neprekidno izbacuje sa svoje površine u svemir. Uslijed djelovanja Sunčevog vjetra, kometi imaju svoj poznati kometski rep, uvijek okrenut od Sunca. Planet Zemlja ima dva radijacijska pojasa, a oni se nazivaju Van Allenovi radijacijski pojasi. Oni čuvaju život na zemlji od smrtonosnih zračenja iz svemira. Kada Sunčev vjetar, dakle visoko nabijene čestice, ioni, koji su stigli sa Sunca, udare u zemljinu magnetosferu, ona se izobliči i tako nastane udarni val. Dio tih čestica ostane zarobljen u Van Allenovim radijacijskim pojasima. Zemljino magnetno polje ih tada potisne prema Zemljinim polovima gdje te čestice dolaze u atmosferu, a mi ih tada vidimo u obliku polarne svjetlosti.

Najčešće se takve pojave događaju prilikom pojačane Sunčeve aktivnosti, a to je upravo sada. Inače, pojačana Sunčeva aktivnost može izazvati smetnje u komunikacijama, pri čemu se može dogoditi da naša komunikacijska sredstva otkažu poslušnost. Prije dvadesetak dana znanstvenici su uočili izboj sa površine Sunca i predostrožnosti radi, isključili niz telekomunikacijskih satelita kako se isti ne bi oštetili. Također, i mobilne komunikacije koje svakodnevno koristimo, nisu imune na Sunčev vjetar pa i one mogu privremeno otkazati poslušnost. Odmah da kažem, nema opasnosti po život i zdravlje stanovnika našega planeta. Nama ostaje jedino da se svaki puta divimo igri svjetla i prizorima koji se pokazuju u tim situacijama nad našim glavama. Naročito kada ih možemo vidjeti iz Virovitice, jer takve se pojave rijetko viđaju sa naših zemljopisnih širina.

Ako vas zanima nešto više o ovoj prekrasnoj nebeskoj pojavi, kliknite na ovaj tekst i pročitajte sve što vas zanima, pogledajte fotografije i crteže koji će vam zorno prikazati sve o polarnoj svjetlosti i odgovoriti na vaša pitanja. Želite li redovito pratiti sve o aktivnostima astronoma amatera u Hrvatskoj, pa na taj način na vrijeme saznati kada će se dogoditi nešto zanimljivo, poput večerašnje polarne svjetlosti, možete to učiniti putem USENET grupe hr.sci.astronomija.

Virovitički astronomi su iskoristili ovu rijetku priliku kako bi snimili polarnu svjetlost iznad našega grada, a fotografije polarne svjetlosti iznad Virovitice možete vidjeti u našoj AstroGaleriji!

Želim Vam ugodno bavljenje astronomijom!

Foto: prof. Zlatko F. Kovačević.