Pripremite se za veliki koloritni "show" na nebu

Ovog tjedna na našem nebu odigravati će se pravi nebeski "show", a glavni akteri su Mjesec, Venera i Jupiter. Na zapadnom horizontu već u sumrak vidljive su nam dvije sjajne "zvijezde" smještene jedna povrh druge.

Zviježđa Orion, Veliki Pas i Mliječna staza. © Ljubaznošću: Jeremy Perez
Članak
0Komentari
Broj otvaranja5224

Riječ je o planetu Veneri koji se nalazi niže prema zapadnom horizontu i planetu Jupiteru koji je smješten nešto više. Njima će se već u četvrtak navečer pridružiti tanki mjesečev srp, tik iznad zapadnog horizonta. Prava predstava odigravati će se od petka navečer do nedjelje navečer kada ćemo gledati mladi Mjesec kako se svakog dana nalazi na drugom mjestu, najprije blizu Venere, potom u sredini između Venere i Jupitera, a zatim neposredno iznad njega. Kako je riječ o večernjim satima, nedugo nakon zalaska Sunca zapadni horizont biti će obojan koloritnim bojama neba.


Naše nebo ovog tjedna (Sky and Telescope - obrada za HR:
Marino Tumpić, Astronomska Udruga Vidulini)
Povrh svega, u vremenu od 18:30 do 20:00 tih ćemo dana biti i svjedoci golim okom vidljivih prolazaka međunarodne ali i kineske svemirske postaje koje će prividno prolaziti južno odnosno sjeverno od ovih nebeskih dragulja. Prilika je to da ponovo krenemo u pomalo zaboravljene večernje šetnje i uživamo u bojama i pojavama na našem nebu. Sve što možete izgubiti je malo vremena koje bi inače odsjedili u svojim kućama ili kafićima... Ovo je prava romantično-koloritna pretproljetna nebeska predstava koju nikako nemojte propustiti. Za opažanje Vam nisu potrebna nikakva tehnička pomagala, ipak, imate li fotoaparat ili dalekozor svakako usmjerite objektive prema ovim objektima.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!