Prstenasta pomrčina Sunca

Nedjelja, 05. veljače 2006. u 06:52 sati

Ne propustite priliku pogledati pomrčinu Sunca, u subotu, 31. svibnja 2003. godine, u zoru. Pomrčina je u potpunosti vidljiva sa Islanda, Grenlanda i dijelova Škotske, dok će se iz naših krajeva vidjeti samo kao djelomična, ali ipak je lijep prizor jer Sunce izlazi pomračeno. Iz naših krajeva, dakle iz južne i jugoistočne Europe, ova pomrčina vidjeti će se kao djelomična, iz razloga što će Mjesec zakloniti samo jedan (veći) dio Sunca. Sama pomrčina, početi će još dok je Sunce ispod horizonta tako će ono kod nas izaći u toku pomračenja.
Pomrčinu možete promatrati kratko nakon izlaska Sunca (preporučamo da potražite neko visoko mjesto kako vam ne bi smetali niski objekti na horizontu kao što su drveće, kuće itd.), te sve do poslije 06 sati, uz upotrebu odgovarajućeg solarnog filtra (začađeno staklo, osvijetljeni film i slično).

NAPOMENA: Nikada ne gledajte direktno u Sunce, bilo dalekozorom, teleskopom ili čak golim okom! Toplina koja nastaje kada se zraka Sunčeve svjetlosti usredotoči pri prolasku kroz optički uređaj može vam trajno ozlijediti oko za manje od sekunde.

Kako nastaje pomrčina Sunca?

Svi znamo da se Mjesec kreće oko Zemlje. Na svome putu, ponekada se nađe postavljen između Zemlje i Sunca, pa svojim prividnim diskom djelomično ili potpuno zakrije Sunce. Posve je slučajnost da su prividni promjeri Sunca i Mjeseca približno jednaki, pa zbog toga možemo promatrati tri vrste pomrčine Sunca: djelomičnu, prstenastu i potpunu. Pomrčina koju ćemo vidjeti u subotu, 31. svibnja, spada u prstenaste pomrčine. Prstenasta pomrčina nastaje na način da Mjesec dođe u položaj da je udaljeniji od Zemlje, pa je prividno manji u odnosu na prividnu veličinu Sunca i tada ne može potpuno prekriti vidljivi dio Sunca, pa se oko vidljive pločice Mjeseca zamjećuje dio Sunca u obliku prstena. Odatle i ime prstenasta pomrčina.
Mjesečeva sjena krenuti će od sjeverne Škotske (u 3:45 UT), preko Islanda i centralnog Grenlanda da bi sa našeg planeta sišla na krajnjem sjeveru Kanade. Polusjena, (djelomično pomračenje) vidjeti će se u mnogo širem području i to u većem djelu Europe, zatim na Srednjem Istoku, centralnoj i sjevernoj Aziji i sjeverozapadnim dijelovima Sjeverne Amerike. Trenutak najvećeg pomračenja (kada je udaljenost između osi Mjesečeve sjene i Zemljinog geocentra najmanja) biti će u 04:08:18 UT, 60 kilometara sjeverozapadno od Islanda. Sjena će se tada kretati brzinom od 1,06 km/s, a cijela prstenasta pomrčina trajat će 3 minute i 37 sekundi.

Podaci za Zagreb:
Sunce izlazi u 05:11 sati (SEV)
Maksimum pomrčine u 05:17:13,9 sati (SEV)
Kraj pomrčine u 06:14:37,3 sati (SEV)
Magnituda eklipse = 0.808
Zatamnjenje Sunca = 0,738
Podaci se temelje na proračunima koje je napravila NASA.

Više podataka o samome Suncu, te pomrčinama Sunca, možete naći ako posjetite web stranice:

http://sunearth.gsfc.nasa.gov/eclipse/eclipse.html
http://sunearth.gsfc.nasa.gov/eclipse/OH/OH2003.html

Iz naših krajeva, dakle iz južne i jugoistočne Europe, ova pomrčina vidjeti će se kao djelomična, iz razloga što će Mjesec zakloniti samo jedan (veći) dio Sunca. Sama pomrčina, početi će još dok je Sunce ispod horizonta tako će ono kod nas izaći u toku pomračenja.

Ne propustite ovaj događaj jer će to biti prizor koji samo rijetki imaju prilike vidjeti i koji se ne događa često. Iskoristite priliku i upotrijebite svoje fotoaparate kako biste snimili trenutak kada djelomično pomračeno Sunce izlazi nad horizontom. Pošaljite nam ih i mi ćemo ih objaviti, a možete ih i sami postaviti u našu AstroGaleriju.