Vikend pod zvijezdama

Noćni život ovog vikenda u znaku mladog Mjeseca, a društvo na nebu ove noći prave mu i četiri planeta. Iskoristite priliku promatrati ih.

Pogled na zapadno nebo neposredno nakon zalaska sunca, 15.6.2018. godine.
Članak
0Komentari
Broj otvaranja863

Sunce nam večeras zalazi nešto prije 21 sat, a nedugo potom počinje nebeska predstava. Pola sata kasnije, na zapadnom horizontu imamo prigodu vidjeti konjunkciju mladog Mjeseca i Venere. Mjesečev srp osvjetljen je Sunčevim zracima svjetla svega 3% te će od oko 22 sati biti vidljiva i pepeljasta svjetlost.


Noćna panorama. © Ljubaznošću: Ivan Runje
To je svjetlost koja se reflektira od našeg planeta i indirektno osvjetljava mjesečevu površinu pa vidimo i onaj dio Mjeseca u sjeni koji inače nije vidljiv. U tim trenucima Mjesec je od nas udaljen 360.000 km (zalazi u 22:33 sati), a od Venere (zalazi u 23:21 sati) dijeli nas više od 170 milijuna kilometara!

Pogled na zapad 15.6.2018. godine oko 22 sati. © Ljubaznošću: Stellarium / zvjezdarnica Apollo
Tijekom noći imamo prigodu za vidjeti još nekoliko sjajnih planeta na našem nebu, redom od zapada prema istoku; Jupiter, Saturn i Mars. Svi se ovi nebeski objekti mogu lako vidjeti golim okom i prepoznati na nebeskom svodu.

Pogled na južni dio neba 15/16.6.2018. godine oko 1:30 sati. © Ljubaznošću: Stellarium / zvjezdarnica Apollo
Pokušajte i vi, ako i ne uspijete iz prve, u pomoć pozovite neku od aplikacija sa prikazom zvjezdanog neba na mobilnim uređajima.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!