Zanimljivosti o srpnju

Prvi puni ljetni mjesec je započeo. Latinski naziv za srpanj je Iulius, prema Rimskom caru Gaju Juliju Cezaru koji je 45.pne uveo Julijanski kalendar.

Nebeska idila iznad mora. © Ljubaznošću: Steven Pinker
Članak
0Komentari
Broj otvaranja891

Prema Gregorijanskom kalendaru kojeg danas koristimo, srpanj je sedmi mjesec po redu u godini, traje 31 dan te je, uz kolovoz, prvi od dva "puna" ljetna mjeseca. Na našem govornom području srpanj je dobio naziv po karakterističnim radovima u poljoprivredi, odnosno alatu kojime se nekada ručno želo žito, danas već zaboravljenom srpu. Latinski naziv za srpanj je Iulius, prema Rimskom caru Gaju Juliju Cezaru koji je 45.pne uveo Julijanski kalendar koji se koristio sve do XVI stoljeća (Pravoslavna ga crkva koristi i danas). Srpanj je kod nas najtopliji i najsunčaniji mjesec u godini.


Otok Comino, Plava Laguna, Malta. © Snimili: Marcela Rasonja i Marino Tumpić
Prosječne su dnevne temperature zraka oko 25°C, a meteorološka karakteristika uočljiva je u vidu dužih sunčanih razdoblja i naglih, povremenih zahlađenja s grmljavinom, oborinama i vjetrovima. Sunce je gotovo u maksimumu visine iznad horizonta, a UVA i UVB zračenja dostižu svoje maksimalne vrijednosti te stoga valja biti posebice oprezan pri izlaganju tijela direktnom zračenju sunca poradi vlastitog zdravlja. Srpanj je mjesec godišnjih odmora ali i napornog rada svih djelatnika u ugostiteljstvu. Bilo da pripadate jednima, drugima ili trećima, nikako ne zaboravite sa sobom imati tekućine u dovoljnim količinama.

Ljeti su plaže pune ljudi.
Naša su tijela izložena velikim izazovima (čitaj; naporima) čak i kad odmaramo te je odgovarajuća hrana i voda neizostavna za konzumiranje usprkos tomu što nam se ljeti ponekad i "ne jede". Peludne čestice također su u zraku te je osobama s osjetljivim respiratornim sustavom lijepo ljetno razdoblje ne baš ugodno. U srpnju se odigrava pregršt događanja na otvorenom, a i zvjezdano nebo nam je naklonjeno te je tijekom noći na našem nebu golim okom vidljivo i nekoliko planeta (Venera, Jupiter, Saturn i Mars). Kako bilo da bilo, imajte na umu da dani polako, neprimjetno, ipak postaju sve kraći. Ljeto ne traje zauvijek i iskoristite ga bar ponekim odlaskom na more. Uostalom ako turisti za par dana mora i sunca prijeđu tisuće kilometara ne bi li uživali u ljetu, zašto si i mi sami to na moru ne bi priuštili.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!