Zemlja je najbliže Suncu

Čak pet milijuna kilometara Zemlja je bliže Suncu nego ljeti. Dan je osam minuta duži, a za isto toliko je noć kraća. Kažemo da je Zemlja u perihelu.

Svake godine, Zemlja prođe kroz perihel i afel, kroz najbližu i najdalju točku na stazi oko Sunca. © Ljubaznošću: K. L. Associes
Članak
0Komentari
Broj otvaranja13567

Jučer, 03. siječnja u 14:00 po našem vremenu Zemlja je bila najbliže Suncu. Kažemo da je Zemlja u perihelu (od grčkog; peri - blizina, helios - sunce). Udaljenost od središta Zemlje do središta Sunca iznosila 147.1 milijun kilometara. Ljeti, početkom srpnja (točan datum i sat se neznatno razlikuje od godine do godine - Milankovićev ciklus) kada je Zemlja najdalje (afel) od matične zvijezde, ta udaljenost iznosi 152.1 milijuna kilometara. Srednja udaljenost od Zemlje do Sunca iznosi 149.6 milijuna kilometara, tako je definirana i "astronomska jedinica" (A.J.), jedna od mjera za udaljenosti u svemiru.


Prividne veličine Sunca kada se Zemlja nalazi u perihelu i u afelu. © Ljubaznošću: Danijel Reponj
Pomalo nam se čini nelogično da je na Zemlji najhladnije u trenutku kada je ona najbliže Suncu. No podsjetimo se kako je na južnoj polutki sada ljeto u punom jeku. Temperatura na Zemlji zapravo ovisi o nagnutosti njezine osi (od 22.1° do 24.5°), a ne o udaljenosti od zvijezde. Sunčevoj svjetlosti bilo je potrebno samo osam minuta i sedamnaest sekundi da prijeđe taj put, ljeti putovanje fotona traje desetak sekundi duže.

Usporedba prividnih veličina Sunca u perihelu i u afelu. © Ljubaznošću: Danijel Reponj
Sunce je danas izašlo (07:43) dvije minute kasnije nego prvog dana zime (07:41), a zašlo je u 16:36 sati, deset minuta kasnije nego početkom zime. Kad "zbrojimo i oduzmemo" trajanje dana, osam je minuta dan duži, a za isto toliko je noć kraća. Možda to još i ne primjećujemo no već za dva tjedna dan će biti više od pola sata duži, a to će se itekako primijetiti u našem svakodnevnom životu.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!