Žminj započeo razgovore o ekološkoj LED rasvjeti

Veliki infrastrukturni zahvat bi općinu Žminj, u slučaju ulaska u projekt, već kroz nekoliko mjeseci predstavio kao prvu Hrvatsku općinu/grad s ekološkom LED rasvjetom.

Prikaz svjetlosnog onečišćenje Europe i okolice
Članak
3Komentari
Broj otvaranja3959

Prekjučer je u Žminju održan prvi preliminarni sastanak između načelnika općine Alda Bančića, Emila Rudana, predstavnika tvrtki KolosLed i Burasolar (Tomislav Mirković, Dalibor Gortan) te Marina Tumpića iz Astronomske udruge Vidulini na temu osuvremenjivanja javne rasvjete na području općine. Postojeća zakonska regulativa te dotrajala i energetski neučinkovita, neekološka javna rasvjeta morati će se zamijeniti novom, ekološkom, štedljivom i učinkovitom rasvjetom. Na sastanku su predstavljene reference LED rasvjete, okvirni izračuni ušteda te mogućnosti izvođenja velikog infrastrukturnog zahvata koji bi općinu Žminj u slučaju ulaska u projekt već kroz nekoliko mjeseci predstavio kao prvu Hrvatsku općinu/grad s ekološkom LED rasvjetom.


Žminj novom rasvjetom u očuvanje noćnog neba uz energetsku učinkovitost

Atmosfera na sastanku u Žminju
Sada slijedi sondiranje trenutačnog stanja, a krajem travnja novi sastanak te konkretiziranje svih aspekata ovog ekološko-ekonomskog prijedloga velikog infrastrukturnog zahvata. Kao prvi korak Tomislav Mirković i Dalibor Gortan obvezali su se za Dan planeta Zemlje (22. travnja) u Žminju postaviti suvremenu LED armaturu sa solarnim fotonaponskim panelima koju će Žminjci mogli razgledati i vidjeti njezinu učinkovitost tijekom probnog razdoblja od mjesec dana.

Ukupno komentara: 3
Uključi se u raspravu
Najnoviji komentari
zlatko orbanić
10.07.2012. u 14:18 sati

Dodao bi još nešto;
Citiram iz članka;Najmodernija tehnologija iznimne energetske učinkovitosti i EKOLOŠKE PRIHVATLJIVOSTI kojom se ne potencira svjetlosno zagađenje (zaštita noćnog krajobraza)!
Dali smo sigurni o čemu govorimo ili samo promoviramo netkog da plasira svoje proizvode na tržište bez obzira na očuvanje nočnog neba i ostalih stvari ?
Vedran Vrhovac
15.04.2012. u 22:48 sati

Odlična vijest. Sada bi trebala astronomska društva iz okolice lobirati da se pravilno postavi ta ekološka rasvjet.
zlatko orbanić
15.04.2012. u 14:32 sati

Super,barem odnekud da se počne a kasnije i proširiti ideju na ostale gradove ;)