AEPA Vidulini na polovici svijeta

Kada snagu udruže Hrvati i Srbi, uz malu pomoć geografije, svašta se lijepoga može izroditi. Tko to još može reći da se ova dva naroda ne mogu naći na pola puta, ili bolje rečeno na pola svijeta.

AEPA Vidulini. © Ljubaznošću: Vasilije Ristović
Članak
0Komentari
Broj otvaranja2271

AEPA Vidulini zamišljen je kao Astronomsko Edukativni Park i (mikro) Arboretum nedaleko lokacije Vidulini Observatory Astronomske udruge Vidulini (AUV). U naravi, radi se o zanimljivoj instalaciji u prostoru čiju prepoznatljivost tvore gnomon (ujedno i stup s putokazima prema svjetskim metropolama) te veliki kameni blokovi raspoređeni prema stranama svijeta.


AEPA Vidulini. © Ljubaznošću: Vasilije Ristović
AEPA Vidulini osmislili su članovi tamošnjeg astronomskog društva, a sam projekt i 2D projektno rješenje potpisuje Petar Gljušćić (AUV, Hrvatska). Računalnu simulaciju u 3D potpisuje Vasilije Ristović (AD Aristarh, Srbija). Otvorenje AEPA Vidulini bilo je planirano za 12. travnja 2017. godine, no isto se iz tehničkih razloga i nedavnih izbora prolongiralo te je u dogovoru sa općinom Žminj (koja izvodi radove) kao novi dan otvorenja pozicioniran prvi dan ljeta, 21. lipnja 2017. godine.

Radni nacrt izgleda AEPA parka. © Ljubaznošću: Marino Tumpić
Ono što je dovelo do naslova ovog teksta, pojavilo se slučajno prilikom izračunavanja udaljenosti svjetskih metropola i Zemljinih polova od AEPA Vidulini, a koje će se vrijednosti i nazivi nalaziti na putokazima. Park se nalazi na nešto više od 45° N, sjeverne zemljopisne širine. No kako Zemlja nije baš savršena "okruglica" to je pola puta između ekvatora i sjevernog pola smješteno 16 km sjevernije od 45° N.

Lokacija AEPA Vidulini.
Upravo se tu nalazi AEPA Vidulini (točna se vrijednost neznatno razlikuje!) te je tako udaljenost ove instalacije u prostoru, do ekvatora ista kao i udaljenost do sjevernog pola i iznosi 5.001 km! Tko to još može reći da se ova dva naroda ne mogu naći na pola puta, ili bolje rečeno na pola svijeta. Astronomi to mogu čak i posve slučajno i nenamjerno.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!