AEPA Vidulini prepoznatljiva osobnost poluotoka

Astronomsko Edukativni Park (AEPA) Vidulini predstavljati će novu vrijednost u smislu posebnosti i prepoznatljivosti kako Žminjštine tako i Istre.

AEPA Vidulini. © Ljubaznošću: Vasilije Ristović
Članak
0Komentari
Broj otvaranja1449

Prošlog mjeseca Općina Žminj i Astronomska udruga Vidulini najavili su radove na AEPA Vidulini sa planiranim otvorenjem 12. travnja 2017. godine. Astronomsko Edukativni Park (AEPA) Vidulini predstavljati će novu vrijednost u smislu posebnosti i prepoznatljivosti kako Žminjštine tako i Istre. U naravi radi se o markantnoj ne zahtjevnoj instalaciji na lokalitetu "Križine", nedaleko naselja Vidulini. Uz uvažavanje postojećeg bilja i drveća te dodavanjem nekoliko novih, autohtonih, vrsta predstavljati će mikro arboretum.


AEPA Vidulini. © Ljubaznošću: Vasilije Ristović
Svo bilje i drveće će se označiti primjerenim identifikacijskim pločicama. Četiri velika kamena biti će u centru AEPA raspoređena prema stranama svijeta i tako označeni (N, S, W, E). Centralno mjesto između kamenih blokova pripasti će stupu s putokazima prema svjetskim metropolama, njihovim nazivima i prikazom udaljenosti do istih. Stup će ujedno biti i sunčana ura, odnosno gnomon - najstariji astronomski instrument kojeg je ljudska vrsta koristila za orijentaciju, kalendar i određivanje vremena tijekom dana.

AEPA Vidulini. © Ljubaznošću: Vasilije Ristović
Kako se lokalitet AEPA Vidulini nalazi na razmeđu nekoliko postojećih biciklističkih staza (moguće bude i novih), a nije zanemariv ni promet domaćih i stranih (slučajnih ili namjernih) putnika odnosno turista, ova će instalacija zasigurno naći svoje mjesto na profilima društvenih mreža i medija te time ispuniti i svoju širu društvenu zadaću uključujući i edukativni aspekt. Pogledajte "3D trailer ilustracije" (Vasilije Ristović) kako će to uskoro izgledati.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!