AEPA Vidulini, završni radovi

Uskoro otvorenje parka. Općina Žminj krenula je prošle godine u realizaciju Astronomsko edukativnog parka AEPA Vidulini.

AEPA Vidulini. © Ljubaznošću: Vasilije Ristović
Članak
0Komentari
Broj otvaranja412

Na inicijativu i idejni prijedlog Astronomske udruge Vidulini, općina Žminj krenula je prošle godine u realizaciju Astronomsko edukativnog parka AEPA Vidulini. Nakon sanacije terena i pripremnih zemljanih radova, izbetonirana su postolja i sazidani nosači za četiri kamene klupe postavljene u smjeru istok, zapad, sjever i jug.


Radni nacrt izgleda AEPA parka. © Ljubaznošću: Marino Tumpić
U njihovom središtu postavljen je visoki drveni stup ubetoniran u masivno postolje koji služi kao gnomon (sunčev sat) ali i kao nositelj mnogobrojnih putokaza.

Još malo i gotovo. © Ljubaznošću: Marino Tumpić
Pronaći ćemo tako putokaze za Žminj, Zagreb, Moskvu, Cape Town… ali i one koji nam pokazuju strane svijeta, udaljenost do sjevernog i južnog pola, ekvatora pa čak i putokaz koji nam govori koliko ima do početka, rođenja, svemira.

AEPA Vidulini. © Ljubaznošću: Vasilije Ristović
AEPA se nalazi na sjecištu puteva prema turističkim zanimljivostima Žminjštine te već sada privlači pažnju kako domicilnog stanovništva tako i turista koji se tu vole fotografirati. Ovog je tjedna prostor oplemenjen raznolikim sadnicama (ružmarin, lavanda...).

AEPA Vidulini. © Ljubaznošću: Vasilije Ristović
Predstoji još postavljanje glavne informativne ploče, info-natpisa o biljkama koje se tu nalaze te izrada letaka, nakon čega će po riječima pročelnika Benčića park biti svečano otvoren. Navede li vas put u unutrašnjost Istre (cesta Vidulini-Pifari) svakako pogledajte AEPA i provjerite koliko ima kilometara do svjetskih metropola.

Mnoštvo putokaza, da se ljudi ne izgube. © Ljubaznošću: Marino Tumpić
Kao zanimljivost vrijedi istaknuti da se ovaj park nalazi na polovici sjeverne Zemljine polutke. Udaljenost do ekvatora jednaka je udaljenosti do sjevernog pola, iznosi točno 5001 km.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!