Ekološka rasvjeta i mrkva i batina

U Žminju ostvarena godišnja ušteda u potrošnji električne energije od preko 600.000 kuna!

Svjetlosno zagađenje najveće je u velikim gradovima. © Ljubaznošću: Modern Farmer
Članak
0Komentari
Broj otvaranja557

Energetsko-ekonomski aspekt nužnosti očuvanja zvjezdanog krajobraza i civilizacijska potreba za noćnom, umjetnom, rasvjetom. Mogu li te dvije naizgled oprečne stvari koegzistirati zajedno. Svjetlosno zagađenje je svaka emisija svjetlosti izvan prostora kojeg je potrebno osvijetliti. Umjetna noćna rasvjeta tekovina je tehnološke revolucije našeg društva. Od prvih uljanih i plinskih rasvjetnih tijela do električnih "razarača tame", pa sve do modernih izvora svjetlosti koji noć pretvaraju u dan, nije proteklo previše vremena.


Svjetlosno zagađenje u Žminju, 2017. godine.
Čovjek je u svojem neznanju (ali i bahatosti) devastirao noćni krajobraz. Svijest o implikacijama svjetlosnog zagađenja kaskala je za poosvjetljenjem noći i tek je krajem proteklog tisućljeća problematika "isplivala na svjetlo dana". Nepobitno smo ustanovili kako se svjetlosno zagađenje negativno odražava na široki spektar područja; astronomiju, biologiju, ekologiju, ekonomiju, energetiku, kulturu, medicinu (zdravlje ljudi), pravo, sigurnost, teologiju… Važno je istaknuti kako umjetna noćna rasvjeta i očuvani noćni krajobraz mogu (i moraju) egzistirati zajedno.  U sferi energetsko-ekonomskog aspekta problematike stvari su jasne i nedvosmislene.

Svjetlosno zagađenje u Žminju, 2018. godine.
Neučinkovitu i neodgovarajuću rasvjetu potrebno je zamijeniti. Zahvaljujući novim tehnologijama zamjena je tehnički jednostavna uz ekstreman pozitivni benefit. Na konkretnom primjeru općine Žminj koja je u cijelosti obavila taj proces, vidljivo je kako se noćni krajobraz uspio očuvati, zadovoljena je civilizacijska potreba za umjetnom noćnom rasvjetom, a uštede na potrošnji električne energije kao i financijske uštede iznose preko 70%. 

Svjetlosno zagađenje u Europi.
U Žminju  je tako potrošnja električne energije na godišnjoj razini sa gotovo 600.000 kWh pala na svega 100.000 kWh, a godišnji račun sa gotovo 700.000 kn sada je  ispod 100.000 kn! Istovremeno čak je i povećan broj rasvjetnih tijela za 5-10%, a cijeli postupak kompletne zamjene rasvjetnih tijela (400+, odnosno 1000+ jedinica) izvršen je u vrlo kratkom vremenskom roku. Ipak, taj posao neće biti primjer u koji se valja ugledati i to iz razloga previsoke korelirane temperature postavljenih rasvjetnih tijela! Energetske i financijske uštede siguran su razlog za zamjenu postojeće, neadekvatne rasvjetne infrastrukture.

Široki pogled i na druge aspekte svjetlosnog zagađenja pokazuju koliko je važno očuvati noć i noćni krajobraz. U ovom segmentu iznimno je važno primijetiti ključna dva momenta. Rasvjetna tijela nove generacije (LED, OLED) moraju biti temperature (boje svjetla!)  najviše do 2400 °K, a poželjno da se postavljaju rasvjetna tijela čija je svjetlost temperature oko 2000 °K. Posebno valja pripaziti da su takve armature izvedene u "full cut off" varijanti te da se postavljaju izvori svjetla male (a ipak sasvim dovoljne) snage. Često se prilikom zamjene primjerice  "klasičnih" 1000 W postavlja LED 100 W, a tada dolazi do preosvijetljenosti!

Potrošnja i troškovi.
Općine i gradovi ponukani enormnim uštedama često se od strane svjetlotehničkog lobija "navuku" na postavljanje dodatnih rasvjetnih tijela, vrlo često i potpuno nepotrebnih. Umjetna rasvjeta i noćni krajobraz mogu i moraju koegzistirati. Na nama (medijima i javnosti) je da u toj priči damo svoj doprinos i budemo korektivno-nadgledajući faktor kako se dobra stvar ne bi pretvorila u još veći problem od postojećeg. Do 31. srpnja na https://esavjetovanja.gov.hr/Econ/MainScreen?EntityId=7629 otvoreno je e-savjetovanje i mogućnost da svatko da svoj doprinos izradi novog Zakona o svjetlosnom onečišćenju. Učinimo li da taj zakon zaista bude kvalitetan on će biti primjer na svjetskoj razini kako napraviti dobru stvar. Želite li i Vi sudjelovati u očuvanju noćnog krajobraza sada je trenutak!

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!