Na proljeće Žminjština bogatija za neobičan park

Edukativni park s mikro arboretumom i astronomskim instalacijama, otvorenje je planirano za 12. travnja 2017. godine, obljetnicu lansiranja prvog čovjeka u svemir.

Ništa bez mehanizacije. © Ljubaznošću: Marino Tumpić
Članak
0Komentari
Broj otvaranja1394

Tijekom prošle godine zahvaljujući suradnji općine Žminj i Astronomske udruge Vidulini prišlo se koncipiranju Astronomskog edukativnog parka s mikro arboretumom (AEPA Vidulini) na lokalitetu "Križine" u blizini naselja Vidulini. Odrađeni su i početni radovi na čišćenju terena (građevinska mehanizacija mještana Vidulini), odvozu otpadnog materijala te priprema za završnu fazu uređenja parka koja se planira realizirati početkom proljeća ove 2017. godine.


Pripremni radovi. © Ljubaznošću: Marino Tumpić
Radi se o markantnoj, neuobičajenoj i zanimljivoj instalaciji koja će sadržavati četiri velika kamena kružno raspoređena i postavljena prema stranama svijeta "istok, zapad, sjever, jug". U njihovom središtu biti će postavljen stup s putokazima prema svjetskim metropolama, s njihovim nazivima i prikazom udaljenosti do istih. Stup će ujedno služiti i kao gnomon (sunčev sat), u naravi, jedan od prvih astronomskih instrumenata koje je ljudska vrsta koristila za određivanje vremena, godišnjih doba i orijentaciju.

Radni nacrt izgleda AEPA parka. © Ljubaznošću: Marino Tumpić
Postojeće autohtono bilje i stabla prikladno će se označiti te na taj način predstavljati svojevrsni mikro-arboretum. AEPA Vidulini nalazi se i na rutama nekoliko postojećih biciklističkih staza te će kao markantna instalacija obogatiti i oplemeniti i turističku ponudu Žminjštine s edukativnom implikacijom. Otvorenje AEPA Vidulini planirano je za 12. travnja 2017. godine, obljetnicu lansiranja prvog čovjeka u svemir (Jurija Gagarina), a ujedno, to je i obljetnica osnutka Astronomske udruge Vidulini.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!