Oni znaju kakva nam budućnost dolazi

Panel o čovjeku, društvu, znanosti i tehnologijama s kojima ćemo živjeti. Prosperitet je zagarantiran samo i jedino onima koji ulažu u Čovjeka.

Članak
0Komentari
Broj otvaranja821

Pulska ACI marina prošle je subote od 19 sati pa do duboko u noć, bila mjesto velikog panela i rasprave tridesetak uzvanika raznolikih stručnih profila, na temu budućnosti u kojoj smo već trebali, a u kojoj ćemo tek živjeti. Od puta u svemir do puta ka boljitku društva vodi samo jedan smjer. On se zove put slobodnog uma i ideja koje društvo mora prihvatiti. Prosperitet je zagarantiran samo i jedino onima koji ulažu u Čovjeka, a Čovjek je taj koji će osmisliti i realizirati budućnost kakvu zaslužujemo. Živimo na prelijepoj lokaciji na planetu i samo zahvaljujući njoj, naše društvo još uvijek nekako uspijeva životariti.

Panelisti. © Ljubaznošću: Marino Tumpić
Zrak, voda, hrana, temeljni su postulati života no u dodanoj vrijednosti Čovjek je taj koji dolazi s ludim idejama, a društvo je tu da ih provede u djelo. Panelisti su predstavili svoje aktivnosti i projekte, probleme s kojima se suočavaju u radu i djelovanju te načinima kako mijenjati društvo u smislu bolje budućnosti koja je već davno trebala biti dio naše svakodnevnice. Mladi i obrazovanje su temelj uspješnosti i za njih treba stvarati okružje u kojem mogu iskoristiti svoje potencijale. "Lako je biti lud, ali ludog treba podržati", lako je pričati o 3D printanim zamjenskim dijelovima tijela u medicini, trebalo ih je stvoriti i primijeniti u praksi, lako je pričati o svemirskom programu, trebalo ga je stvoriti i provoditi i s takvim idejama doprijeti do javnosti, doprijeti do onog zadnjeg malog čovjeka i pokazati da "mi" to možemo i radimo.

U predstavljanju rada i aktivnosti sudjelovali su; Sven Maričić, Dejan Nemčić, Daniela Urem, Marko Bolković, Marino Tumpić, Aleksandra Šobot-Stanojević, Dunja Pejić, Diego Martinčić, Danijela Poropat, Amel Hadžipašić, Ivana Mohorović, Mila Brnčić, Mladen Kovačić, Teuta Molnar, Aleksandar Velan, Davor Sošić, Fina Balta-Šošić, Denis Čule Kulaš i drugi, a panelom je moderirao Nebojša Stanojević.

Na početku skupa, za zagrijavanje moždanih vijuga svi sudionici imali su priliku velikim teleskopom svojim očima pogledati naš prirodni satelit Mjesec te planete Mars, Jupiter i Saturn sa markantnim prstenom. Ma koje da smo struke, nama ljudima zajednička je znatiželja prema tajnama svemira. Nije to ništa čudno ni neobično - svemiru pripadamo i red je da razmišljamo o njemu kao našoj budućnosti, a pri tomu svojim radom čvrsto stajati na zemlji i učiniti sve da društvo prestane živjeti u prošlosti i okrene se budućnosti. Samo izvrsnost i rad uz edukaciju, obrazovanje, tehnologije i znanost osiguravaju našu budućnost.

Promatranje teleskopom. © Ljubaznošću: Marino Tumpić
Na kraju panela istaknuto je kako je upravo ACI marina Pula prepoznala važnost ovakvog puta u bolji svijet te prihvatila "udomiteljstvo" skupa. U neformalnom dijelu, već pred odlazak sudionika, istaknuta je istinita priča iz svijeta novca i politike, a koja bi se trebala primiti za uho onih koji upravljaju zemljom; kad su pitali jednog bogatog industrijalca što mu sada treba trošiti milijarde eura na osnivanje novog znanstveno-istraživačkog centra (zašto trošiti pare na znanost i tehniku) isti je odgovorio - zahvaljujući znanosti i tehnici ja sam i stekao moje bogatstvo! Možda je lijepa stvar rasprodati sve i jednokratno uzeti neku sitnu lovu, ali zasigurno je bolje od toga stvoriti ljude koji će znati stvarati ideje i proizvode i višekratno ih prodavati svijetu te time stvoriti bolju budućnost, bolji svemir i kod nas u Istri, u Hrvatskoj.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!