Učenici izradili poseban stup i platformu za prihvat robotičkog teleskopa

Industrijsko obrtnička škola Pula i Astronomska udruga Vidulini na novim zajedničkim projektima. Izrađen nosivi stup s nivelirajućom platformom za robotički teleskop ROBOT!

Članak
0Komentari
Broj otvaranja2443

Višegodišnja suradnja između učenika i profesora Industrijsko obrtničke škole u Puli i Astronomske udruge Vidulini, iznjedrila je mnogobrojne vrijedne i korisne tehničke tvorevine. Ovog je petka (27. siječnja 2017. godine) izvršena primopredaja najnovijeg mehaničkog sklopa čija je izrada učenicima omogućila praktično ovladavanje alatima i radnim operacijama s kojima će se susretati tijekom školovanja i kasnije na njihovim budućim radnim mjestima. Astronomska udruga Vidulini dobila je neophodnu opremu za instaliranje (postavljanje) i rad s još jednim robotičkim teleskopom; ROBOT-om.

Planiranje i tehnički crteži posebnog nosivog stupa za teleskop te nivelirajuće platforme za prihvat montaže teleskopa ROBOT odrađeno je krajem prvog polugodišta. Nakon nabavke potrebnog repromaterijala i dodatnih usuglašavanja tehničkih detalja (Dragan Basara IOS Pula, Gregor Srdoč - Marino Tumpić, AU Vidulini), početkom drugog polugodišta prišlo se izradi mehaničkih komponenti. Tijekom protekla dva tjedna učenici Ia razreda (autolimari i CNC operateri) Industrijsko obrtničke škole Pula, uz mentorstvo profesora Dragana Basare, proveli su radne operacije mjerenja, rezanja, bušenja, turpijanja, tokarenja, varenja, bojanja, kontrole...


Stup teleskopa izradili su marljivi učenici. © Ljubaznošću: Marino Tumpić
Nakon završne inspekcije ovih mehaničkih sklopova izvršena je primopredaja, a odrađenim poslom iznimno su zadovoljna oba partnera. Svakako treba spomenuti ponaosob sve učenike koji su sudjelovali u ovom projektu; Domitrović Marko, Hakiki Elsar, Peričić Samir, Dundara Darko, Matošević Alen, Muhić Sedad i Pušar Adriano.

Nakon primopredaje u popodnevnim satima nosivi stup s nivelirajućom platformom transportiran je u Viduline. Tijekom narednih tjedana biti će postavljen u CubeDome 054, jednoj od dvaju "kocka-kupola" (također izrađenih u Industrijsko obrtničkoj školi Pula) namijenjenih za smještaj robotiziranih teleskopa za potrebe opažanja i istraživanja nebeskih objekata i pojava pri Vidulini Observatory. Instalacija opto-elektronike i testiranja svih komponenti planirana su početkom proljeća, a mapiranje sjevernog neba sustavom ROBOT započinje početkom ljeta ove godine.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!