Astronomija u BiH

Petak, 15. listopada 2010. u 05:48 sati

Slučajno sam preko interneta stupio u kontakt sa Behaudinom Karićem iz Zenice. Iskoristio sam priliku da ga zamolim za jedan mali intervju jer do nas dolazi malo informacija o astronomskim dešavanjima u BIH. Behaudin mi je izašao u susret i ovaj intervju je rezultat našeg dogovora. Opisan nam je istorijat razvoja i popularizacija najstarije nauke u Bosni i Hercegovini. Nažalost, sjajne rezultate Univerzitetskog Astronomskog Društva je pojela ogromna crna rupa koja se zove rat. Neke slike govore više od reči. Dobro je čuti da postoje pojedinci u lokalnoj samoupravi koji se interesuju za rad AD "Astre". A sad evo i intervjua.

1) Istorija okupljanja astronoma amatera u Zenici (upišite imena onih koji su popularisali astronomiju u vašem gradu)

Zenica, u bivšoj Jugoslaviji je bila poznata po slijedećim stvarima:
1. Željezara Zenica
2. Kazneno popravni dom
3. FK Čelik
4. Ragbi klub Čelik
5. Aero klub
6. Radio amaterski klub

Ona u svojoj prošlosti nikada nije imala niti astronomski klub, društvo ili udruženje građana tog tipa. Poslije rata u BiH 1995. dolazi do lagane obnove industrije (nažalost i povratka ogromnog zagađenja), sporta te ostalih društvenih institucija ali i dalje bez ikakvog astronomskog kluba.


Veliko zagađenje koje se nadvija nad gradom (iza lijevo je lokacija Smetova)

I u ranijem periodu do 1992. godine u svim gradovima BiH bilo je manje više isto, osim u Sarajevu gdje je gosp. Muhamed Muminović kao osnivač Univerzitetskog Astronomskog Društva (UAD) Sarajevo pokrenuo zaista jako i respektabilno udruženje. U kratkim crtama ćemo iznjeti retrospekciju rada UAD-a.

Društvo je osnovano 1963. godine. Dvije godine kasnije društvo otvara kupolu Narodne oservatorije  "Mejtaš" gotovo u blizini samog centra grada. U kupolu je smješten refrakor Unitron 102/1500 mm. Nepovoljna lokacija dovodi do razmišljanja o izmještanju na povoljniju poziciju van grada tako da 1968. godine počinje se sa razvojem Astronomske opservatorije na Trebeviću (lokacijski 12 km od grada). U staroj austro-ugarskoj tvrđavi koja se nalazi na nadmorskoj visini 1003 m vrši se adaptacija prostorija i postavljanje kupola (dvije prečnika 3 i 4,5 m) u periodu od 1968. do 1972.

U manjoj kupoli je postavljen teleskop Cassegrain Newton 215/4300 kojim je u periodu od 1972/79 snimljen fotografski atlas sjevernog neba. U većoj kupoli je smješten 40 cm Cassegrain. Teleskop je posjedovao fotoelektrični fotometar. Montaža je bila njemačkog tipa i proizvodnje. Ovim se uređajem vršila fotoelektrična fotometrija promjenljivih zvijezda.

Potom se vrši u periodu 1975. do 1982. izgradnja nove zgrade sa kupolom od 8 metara u koju je bila smješten Cassegrain reflector 62 cm - fokusa 1240 cm. Do rata 1992. je društvo izdalo preko 25 knjiga iz oblasti astronomije.

Potom dolazi rat koji je poput crne rupe progutao apsolutno sve objekte i opremu u njima.


Razoren i devastiran opservatorij


Posljedice ratnih dejstava

Mislim da je razlog  "zaostajanja" ostalih sredina bila upravo velika snaga samog udruženja UAD, koje nije bilo zanemarivo ne samo za malo područje Bosne i Hrecegovine nego i za cijeli region bivše Jugoslavije. Uništenjem infrastrukture na Trebeviću je zavladao i duhovni i fizički mrak u organizovanom osmatranju neba iz BiH.

2) Kada je osnovano astronomsko društvo u Zenici (upišite i kako se zove)

Godinama sam lično razmišljao o potrebi kakve takve obnove i djelovanju nekog amaterskog udruženja ili sl. u vakuumu koji se pojavio nakon rata. Te 2000. godine sam na Internetu pronašao programe - simulatore neba, koji su ponovo raspalili moju staru strast za astronomijom. Potom je došla i želja za nabavkom nekog optičkog pomagala. Surfajući danima Internetom zaključio sam da mi je najpovoljnija i cijenom meni najpristupačnija Bressier-ova Galaxia 114/900 mm - izbor zbog koga nisam požalio.

Moj davnašnji san se ispunio tog februara 2001. godine. Angažovanjem mog prijatelja koji je trenutno živio i radio u Austriji stigao mi je moj prvenac. U međuvremenu sam stupio u kontakt sa ljudima koji su se okupili oko web izdanja pod nazivom Astronomski magazin. Upoznavši Aleksandra Zorkića čiji je AM zapravo čedo i Dragana Miladinovića čiji stil pisanja članaka ne može da ostavi ravnodušnim, krenula je moja avantura druženja sa nebom i Novi(m)Sad-stečenim prijateljima te svima onima koji su bili vezani za AM u cijeloj regiji.

U narednom periodu intenzivno se družim sa nebom i teleskopom ali i željom da se na neki način povežem sa ljudima koji sigurno u BiH, pa i u vlastitom gradu, poput mene pokušavaju pronaći srodne duše. Na Letenci upoznajem Dragana Papić-a iz Prijedora i u nekom narednom periodu često smo bili u kontaktu za vrijeme osmatranja.

Potom dolazim na ideju da sa prijateljima koji takođe u Zenici imaju ljubav prema nebeskim objektima, probamo približiti taj hobi svim zainteresovanim osobama. U razgovoru sa Faik Čičkom voditeljem Doma mladih u Zenici, u sklopu rada Doma se otvara Astronomska sekcija. Rad društva i zanimljivosti vezane za aktivnosti su objavljivane na stranici Doma mladih ali zbog porasta broja informacija i želje da se napravi web site koji bi bio sadržajniji došlo je do pokretanja samostalnog sajta.

Dakle u junu 2010. postavljena je web stranica Astronomija BIH čiju je izradu osmislio i nesebično pomogao gosp. Omerdić Adnan. Projekat koji je počinjao najviše nam je ličio na latinskim slogan  "Sic itum ad astra" -  "ovo je put ka zvijezdama ", a ono AD ASTRA (ka zvijezdama) je uzeto kao i službeni naziv projekta i budućeg društva (Astronomsko Društvo ASTRA).

3) Gde vam se nalaze prostorije?

Za sada u prostorijama Doma mladih u Zenici, ulica Jalijski put br. 5.

4) Oprema koju posedujete

Ništa značajnije, par instrumenata od prijatelja i moj Newton - mada su mnogi bili očarani kada smo im pokazali i objasnili da u čarima neba se može uživati i običnim dvogledom, koji je lako nabavljiv i kojeg i mnogi posjeduju...

U zadnje vrijeme, smo u pregovorima i kontaktima sa Općinom koja bi dala neka skromnija sredstva koja bi bila iskorištena za nabavku iole respektabilnijeg teleskopa za potrebe društva, pošto više nabavka iz ličnog finansiranja nema smisla jer nabaviti teleskop do 2.000 Eura je ipak veliki zalogaj za pojedinca ili grupu, a nabavka istog preko financiranje iz Opštine ne bi (ako bi to odobrila) predstavljao neki značajniji problem.

5) Gde držite predavanja? (upišite neka najbolja predavanja koja ste odradili)

Isključivo u prostorijama Doma mladih više za neku internu potrebu kada su u toku bili neki značajni događaji poput Godine astronomije ili nekog astronomski zanimljivog događaja (tranzicijske pojave, pomračenja...) Sa radom društva smo upoznali javnost preko gradske TV kuce i emisije "Zenica u objektivu"

6) Da li ste organizovali predavanja za decu osnovnih škola u Zenici?

U proteklom periodu se pokazala kao velika potreba rada sa zainteresovanim učenicima Osnovnih škola koja bi bila jaka baza budućih ljubitelja astronomije. Tako da smo od ovog školskog polugodišta u kontaktu sa par škola i profesora geografije s kojima bi za početak izvršili upoznavanje zainteresovanih učenika sa praktičnim radom na teleskopima i omogućili im  "first light" i organizovali prigodna predavanja.

7) Da li lokalna samouprava i ministarstvo nauke BIH pokazuju interesovanje za vaš rad?

U dosadašnjem periodu smo u više navrata dobijali podršku uglavnom od Općine Zenica i to kod obezbijeđenja sredstava za učešće za odlazak na astronomski kamp Letenka kao i nabavke nešto literature (Astronomski atlas). Ovdje bih se želio zahvaliti gosp. Softić Zijadu, načelniku službe za društvene djelatnosti, socijalnu zaštitu, raseljena lica i izbjeglice na podršci koju nam pruža.

Obratili smo se i kantonalnom ministarstvu za obrazovanje nauku i kulturu ZE-DO kantona sa jednim programom koji ima za cilj organizaciju skupa astronoma sa prostora Balkana, kod nas na lokalitetu Smetovi obzirom da su to veoma pogodni tereni (1000 m nadmorske visine, 20 min od grada), sa ciljem daljnjeg popularisanja astronomije, očekujemo pozitivan odgovor. Ministarstvu nauke BiH se nismo obraćali jer jednostavno nismo ni došli do tog nivoa djelovanja.

8) Sa kojim astronomskim udruženjima u zemlji i inostranstvu imate saradnju?

U međuvremenu je u Sarajevu ponovo reaktiviran na neki način UAD sada pod nazivom AD Orion. Astronomsko društvo Orion Sarajevo (AD Orion) je nasljednik i pravni sljedbenik nekadašnjeg Univerzitetskog astronomskog društva Sarajevo (UAD) koje je neprekidno djelovalo od 1963. do 1992. godine. Rad Društva obnovljen je 11.01.2008. (izvor: web). U toku su kontakti sa njima i vjerovatno prvi sastanak u vrlo skoro vrijeme.

Na astronomskom kampu Letenka je upoznat veliki broj prijatelja iz regije koji su spremni za saradnju kada se društvo formira i sazrije i kada budemo u stanju ih ugostiti.

Sa prijateljima bi pokušali obići dvije lokacije i utvrditi njihovu pravu iskoristivost - to je lokacija Smetovi (1000 m nadmorske visine) u blizini grada 20ak minuta vožnje i Vlašić destinacija od 70 km udaljenosti čiji je vrh na 1943 m sa objektima koji su na visini do 1300 m.

Na samoj lokaciji Smetova ima objekat Radio kluba koji je jako iskoristiv za smještaj i boravak, a u blizini se nalazi i planinarski dom.


Lokacija radio amaterskog doma na Smetovima


Panoramski pogled sa Smetova (pravo dolje u kotlini je Zenica)


Pogled na južno nebo - lokacija Smetovi

"Nebo je oduvijek bilo jedino stabilno što su ljudi mogli vidjeti. Zvijezde su tu bile prije 3.000 godina. Isto nebo smo gledali i mi, i stari Egipćani, i stari Grci, a isto nebo gledamo i mi ovdje i oni u Kanadi", kaže Nedim Mujić, član Astronomskog društva Orion, diplomirani fizičar te asistent na sarajevskom Prirodno-matematičkom fakultetu. U malim prostorijama društva Oriona, koji je otvorio vrata svim ljubiteljima astronomije, kojih dosad ima preko 35, a okuplja najrazličitije ljude: penzionere, pravnike, ekonomiste, glumce, studente...

Nakon rata je, zbog razaranja opservatorija na Čolinoj kapi na Trebeviću, astronomija postala samo još jedna kolateralna šteta, ali Orion to želi promijeniti. Društvo je osnovano 11. januara 2008., a jedini je pravni i obnoviteljski nasljednik Univerzitetskog astronomskog društva Sarajevo koje je u BiH djelovalo od 1963. do 1992. godine. Član ovog Društva od 1966. je i Muhamed Muminović, predsjednik Oriona, te jedan od najplodnijih autora iz oblasti astronomije, kako u BiH, tako i u bivšoj Jugoslaviji.

Zahvaljujući zajedničkim naporima, uspjeli su na terenu trebevićkog opservatorija prokrčiti put zarastao u šumu nakon 15 godina, a potom i ukloniti građevinski otpad iz objekta i okoline.