Dan kada je otkriven Planet X

Petak, 18. veljače 2011. u 12:58 sati

Na današnji dan, 18. veljače 1930. godine američki astronom, tada bez akademske naobrazbe, Clyde Tombaugh otkrio je deveti po redu planet u Sunčevom sustavu - Pluton. Godinu dana ranije Tombaugh je pristigao na Lowellovu zvjezdarnicu u Arizoni gdje je dobio posao kao astronom-pomoćnik. Odrađivao je naporne poslove teleskopom ali i one prizemnije. Mukotrpno je pregledavao snimke neba ne bi li uočio "zvjezdicu koja se miče". To mu je i uspjelo, 18. veljače 1930. godine.


Clyde Tombaugh, otkrivač Plutona (14.02.1906. - 17.01.1997.)

Astronomi su tada napravili matematičke izračune, snimali i dalje zagonetnu "zvjezdicu" i uskoro nije bilo dvojbe. Otkriće Plutona objavljeno je 13. ožujka iste godine. Plutonova putanja oko Sunca veoma je izdužena, kada se nalazi najbliže Suncu (4.5 milijarde km) čak zalazi unutar Neptunove putanje, no kada je najdalje, njegova je udaljenost od Sunca gotovo 7.5 milijardi km. Promjer Plutona je oko 1200 km, oko Sunca obiđe jednom u 248 godina, pa proizlazi da otkada je otkriven nije prošao niti trećinu svojeg puta oko Sunca.


Pluton i njegovi sateliti


Marina Tumpić rođena 18.02.1996. godine promatra nebo teleskopom

Pluton ima tri poznata satelita: Haron, Nix i Hydra. K njemu hita letjelica New Horizons kako bi po prvi puta iz blizine (2015.) ispitala što se to tamo zapravo nalazi. U međuvremenu, odlukom Međunarodnog astronomskog saveza, Pluton je izgubio status planeta. Njegov otkrivač Clyde Tombaugh umro je 17. siječnja 1997. godine, a nekoliko grama njegovog posmrtnog pepela nosi sa sobom letjelica New Horizons, prema Plutonu kojega je Tombaugh otkrio. Pluton je u prostranstvu iza sebe ostavio nemjerljiv broj svjetova koje tek trebamo otkriti, a iza rada njegovog otkrivača astronomska zajednica postala je bogatija za otkriće jednog kometa, nekoliko stotina asteroida, gotovo dvije tisuće promjenjivih zvijezda te skoro 30.000 galaksija.