Hej ljudi, rođendan slavimo!

Ponedjeljak, 31. siječnja 2011. u 01:00 sati

Eto, Zvjezdarnica je napunila petu godinu otkako je prvi puta otvorila svoja virtualna vrata svojim web posjetiteljima. Bilo je to daleke (kako se uzme) 2006. godine. Zvjezdarnica je službeno počela s radom 31. siječnja 2006. godine u 01:00 sati i upravo to je vrijeme kada treba otvoriti bocu šampanjca i nazdraviti njenom petom rođendanu. U vrijeme kada se na Internetu web stranice stalno pojavljuju i nestaju, pet godina postojanja i aktivnog djelovanja u popularizaciji znanosti, nije tako mali period. Od onda pa do sada, puno se toga promijenilo na ovoj adresi. Od jednog neuglednog web projekta za kojega je malo tko čuo, izrasla je u respektabilno mjesto koje svakodnevno okuplja mnoštvo ljubitelja astronomije i astronautike iz svih dijelova svijeta, kako se to slikovito kaže. Naročito AstroForum koji je premašio sva očekivanja. U vrijeme dok forumi polagano stagniraju, AstroForum se "razmahao" do te mjere da se na njemu može pročitati preko sto tisuća vaših postova, svrstanih u preko 4300 različitih tema i kategorija. Za usko specijalizirani forum na isto takvom siteu, to je zaista puno. I sve to zahvaljujući vama koji redovito dolazite i svojom prisutnošću i aktivnošću pridonosite društvenom životu Zvjezdarnice na Internetu.

Neću vas previše zamarati statistikama niti opisima o tome što možete naći ovdje, to zadovoljstvo prepuštam svima vama da sami otkrivate, nego ću samo reći, da nije vas, ne bi bilo niti Zvjezdarnice. I eto, Zvjezdarnica vam se odužuje za vašu vjernost, i za svoj peti rođendan daruje vam jedan poseban poklon. Ako ste poželjeli imati neke od tekstova koji su objavljeni ovdje, sada imate priliku dobiti ih sve u jednom rođendanskom poklon paketu! Tako je, svi tekstovi koji su ikada objavljeni na Zvjezdarnici do danas, a ima ih ravno 1106, koje je pisalo i napisalo više od pedeset autora, besplatno preuzmite na svoje računalo  i uživajte u njima do mile volje.

Članci su kronološki posloženi tako da iz njih možete pratiti kako su se razvijali pojedini projekti iz astronomije, ali još i više iz astronautike, kako su napredovale pojedine svemirske misije i još puno toga. Sve što vam je potrebno je neki arhivar koji je u stanju otpakirati RAR arhiv i neki od PDF čitača jer su svi članci u PDF obliku. Kada poklon paket preuzmete na svoje računalo i otpakirate ga, otvorit će vam se svijet znanosti sakupljan pet godina na ovome mjestu. Osim članaka, tu se nalazi i bonus paket, rubrika Svemir, s osnovama astronomije. U njoj se nalazi sve što vam je potrebno znati o astronomiji i noćnome nebu ali i naša elektronička knjiga Vodič kroz digitalnu astrofotografiju. O tome kako je Zvjezdarnica nastala i tko su neki od ljudi koji na njoj pišu, pogledajte u Priči o Zvjezdarnici na Internetu, a još puno zanimljivosti koje vjerojatno niste znali o nama, možete pronaći i ovdje. Zaista nam je veliko zadovoljstvo s vama podijeliti sreću i rođendansko veselje povodom ove pete obljetnice.

I zato, neka ti je sretan peti rođendan Zvjezdarnico! Živjeli!