Kad se snovi pretvore u stvarnost

Svima nama je poznat uobičajeni (kapitalistički) klišej priče o tamo nekom jadniku koji je igrom slučaja nabasao na nekog ili nešto te odjednom postao zvijezda, uvaženi i poštovani član zajednice.

Pluton i Charon snimljeni 08.07.2015. godine © Ljubaznošću: NASA-JHU / APL
Članak
0Komentari
Broj otvaranja1713

Svi mi itekako dobro znamo da takvih stvari zapravo i nema, a kada se nekome život i zalomi u stilu "klišej-priče" vrlo brzo padne u zaborav, odnosno traje samo onoliko koliko je tvorcima priče bilo potrebno radi samo njima znanih i smišljenih igrica odnosno potreba. Ipak, ponekada se nekome od nas zaista i zalomi neslućena slava i poštovanje. Ne, ne pričamo situacijama vezanim uz mini haljinice ili bujne dekoltee već o nečem znatno drugačijem. Međunarodnom uspjehu u svijetu znanosti. Upravo je tako nešto veliko pošlo za rukom na današnji dan, 18. veljače 1930. mladom američkom astronomu Clydeu Tombaughu (1906.-1997.). Otkrio je deveti po redu planet Sunčeva sustava - Pluton.


Clyde Tombaugh
Njegova životna priča započinje godinu dana ranije. Tombaugh je došao na Lowellovu zvjezdarnicu u Arizoni gdje je dobio posao kao astronom-pomoćnik. Odrađivao je naporne poslove oko održavanja i pripreme teleskopa ali i one prizemnije, poput čišćenja i spremanja. Uspio je ishoditi dozvolu od upravitelja da u slobodno vrijeme (čitaj; vrijeme koje je sam sebi ukrao od sna) smije pregledavati snimke neba. Mukotrpno je to radio sve ne bi li uočio "zvjezdicu koja se miče". To mu je i uspjelo, 18. veljače 1930. godine.

Clyde Tombaugh pronašao je Pluton pregledavajući staklene foto ploče.
Astronomi su tada napravili matematičke izračune, snimali i dalje zagonetnu "zvjezdicu" i uskoro nije bilo dvojbe. Otkriće Plutona objavljeno je 13. ožujka iste godine. Plutonova putanja oko Sunca veoma je izdužena, kada se nalazi najbliže Suncu (4.5 milijarde km) čak zalazi unutar Neptunove putanje, no kada je najdalje, njegova je udaljenost od Sunca gotovo 7.5 milijardi km. Promjer Plutona je oko 1187 km, oko Sunca obiđe jednom u 248 godina. Pluton ima pet poznatih satelita: Haron, Nix, Hydra, Kerberos i Styx. Otkako je pored njega tijekom ljeta prošle godine prošla letjelica New Horizons, nekada dalek i nezanimljiv svijet došao je u žižu pažnje znanstvene zajednice zbog svojih zagonetnih pojava i događanja na površini ali i u tananoj atmosferi. Ništa manje nisu zanimljivi ni njegovi sateliti. 

Zapis u Tombaughovom dnevniku promatranja u kojemu je zabilježio otkriće Plutona.
Na žalost, priča o otkriću Plutona kao planeta (po definiciji) vjerno prati uvodne rečenice ovog teksta. Dana 22. kolovoza 2006. na zasjedanju Međunarodnog astronomskog saveza u Pragu, Pluton je, na papiru, izgubio status planeta i postao - planet patuljak.

Slika Plutona od 13.07.2015. © Ljubaznošću: NASA / JHUAPL / SWRI
Tombaugh već odavno nije među nama, iza njega su ostala otkrića jednog kometa, nekoliko stotina asteroida, gotovo dvije tisuće promjenjivih zvijezda te skoro 30.000 galaktika. Letjelica New Horizons već je daleko od Plutona, s njom u daleki svemir putuje i nekoliko grama posmrtnog pepela njegova otkrivača. Nešto prizemnije, tu kod nas na planetu Zemlji, 18. veljače slavi se rođendan Marine Tumpić, kćerke autora ovog teksta.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!