Lutalica broj devet

Clyde Tombaugh, dečko bez akademske naobrazbe, pojavio se s dokazima pred astronomima i rekao: Pronašao sam vaš nedostajući planet X!

Pluton i Charon snimljeni 08.07.2015. godine © Ljubaznošću: NASA-JHU / APL
Članak
0Komentari
Broj otvaranja2877

Prošlo je osamdeset i sedam godina od kada je pored postojeće, poznate, osmorice lutajućih putnika oko našeg Sunca otkriven i deveti putnik (planet - putnik, lutalica). Pluton, najudaljeniji bivši planet našeg zvjezdanog sustava otkriven je 18. veljače 1930. godine od strane američkog astronoma Clyde Tombaugha (1906.-1997.). Godinu dana prije otkrića Plutona, Tombaugh je kao "dečko bez akademske naobrazbe" primljen u svojstvu pomoćnog radnika (astronoma) na Lowellovu zvjezdarnicu u Arizoni. Radio je naporno i kao čistač i kao astronom. Neumorni entuzijast uspio je na foto pločama neba pronaći nedostajući objekt Sunčeva sustava. S dokazima se pojavio pred astronomima i rekao: Pronašao sam vaš nedostajući planet "X".


Clyde Tombaugh pronašao je Pluton pregledavajući staklene foto ploče.

Tombaughov zapis u Dnevniku promatranja o otkriću Plutona (Planet "X" kako su ga neslužbeno nazivali astronomi).
Astronomi su odmah prionuli matematičkim izračunima i potvrdili njegovo otkriće. Svijetu je ono objavljeno (nakon svih provjera) dana 13. ožujka 1930. godine. U međuvremenu, 2006. godine, administrativnom odlukom Međunarodnog astronomskog saveza, Pluton je izgubio status planeta. Plutonova putanja oko Sunca veoma je izdužena, kada se nalazi najbliže Suncu (4.5 milijarde km) čak zalazi unutar Neptunove putanje, no kada je najdalje, njegova udaljenost od Sunca je gotovo 7.5 milijardi km. Promjer Plutona iznosi 1.187 km. Oko Sunca obiđe jednom u 248 godina, pa proizlazi da je od njegovog otkrića do danas, jedva prošao trećinu jedne orbite oko Sunca.

Slika Plutona od 13.07.2015. © Ljubaznošću: NASA / JHUAPL / SWRI
Nakon preleta letjelice New Horizons pored Plutona (2015.) taj je dalek, neugledan i nepoznat svijet odjednom postao iznimno interesantan i zanimljiv. Nitko se nije nadao otkrićima koja su radio vezom tijekom više od godinu dana pristizala na Zemlju. Pet većih satelita nalazi se oko Plutona; Charon, Nix, Hydra, Kerberos i Styx. Iza Plutona krije se nemjerljivo prostranstvo u kojem nas tek očekuju nova otkrića. Pepeo njegova otkrivača nalazi se u specijalnom spremniku na letjelici New Horizons. Ta lijepa gesta, omaĝe je današnjih znanstvenika i inženjera prema čovjeku koji je pomaknuo granice ljudskog znanja.

Clyde Tombaugh (1906.-1997.)
Tombaugh je iza sebe ostavio otkriće jednog kometa i nekoliko stotina asteroida te gotovo dvije tisuće promjenjivih zvijezda, uz skoro 30.000 galaktika koje do tada nismo imali u katalozima. Pluton je moguće vidjeti samo velikim astronomskim instrumentima kao sićušnu, slabašnu zvjezdicu na nebu. Svima koji na današnji dan slave rođendan, eto prilike da im proslava bude začinjena i podatkom kako je upravo 18. veljače prije osamdeset i sedam godina, svijet postao bogatiji za jedno veliko i važno otkriće!

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!