Pedeseta obljetnica pomrčine Sunca u Virovitici

20. svibnja 1966. - Između 9:14 i 11:55 sati građani virovitičke općine imali su priliku promatrati djelomičnu pomrčinu Sunca.

Snimak prstenaste pomrčine Sunca, 20.05.1966. godine. Ljubaznošću: © Robert T. Morris
Članak
0Komentari
Broj otvaranja2108

20. svibnja 1966.
Učenici škola "naoružani" sa začađenim staklima na čas su prekinuli nastavu i promatrali pomrčinu. Ovoj pojavi nisu ostali ravnodušni ni građani. Totalna pomrčina Sunca vidjela se samo u uskom geografskom pojasu koji presijeca Sjevernu Afriku, Grčku i sjeverozapadni dio Male Azije. U vijesti se navodi da će se slijedeća pomrčina Sunca iz našeg kraja moći ponovno vidjeti tek poslije 2000 godine.


Na slici: Trgovci su za čas ostavili svoje radno mjesto i promatraju pomrčinu Sunca. e.r.
Iz Virovitičkog lista, broj 542, Virovitica, 27. svibnja 1966. godine. (Izvor: Gradski muzej Virovitica - Dubravka Sabolić)


Gospođa Dubravka Sabolić iz Gradskog muzeja Virovitica, javila nam je da je naišla na jedan članak, koji je prije pedeset godina bio objavljen u Virovitičkom listu. Zamolili smo ju da nam ga pošalje, a možete ga sada vidjeti ovdje. Odnosi se na pomrčinu Sunca koja se tada vidjela iz naših krajeva. Objavljujemo ga prigodno, točno u minutu, pedeset godina nakon njegovog događaja.

Tim tragom, pošli smo istraživati postoje li još neki podaci na webu o tom događaju i uspjeli smo ih pronaći. Začudo, vrlo su dobro dokumentirani zahvaljujući ljudima koji su se pobrinuli da ne padne u zaborav. Možete ih pronaći na stranicama Xaviera Jubiera kao i još mnoštvo sličnih podataka o drugim pomrčinama.

Ovom se prilikom zahvaljujemo gospođi Dubravki Sabolić na suradnji.

Prije točno pedeset godina, dogodila se prstenasta pomrčina Sunca koja se iz naših krajeva vidjela kao djelomična pomrčina Sunca.

Snimak prstenaste pomrčine Sunca, 20.05.1966. godine snimljena iz mjesta Ayvalik u Turskoj.
© Ljubaznošću: Max Waldmeier

Prstenasta pomrčina Sunca 20.05.1966. godine snimljena iz mjesta Saronida u Grčkoj. © Ljubaznošću: Robert T. Morris

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!