Pismo poglavice Seattle - raskrinkano!

Sjećate se onog dirljivog pisma kojega je napisao poglavica Seattle, a koje svako malo bude negdje objavljeno i koje nas dirne u dušu? Evo istine o njemu.

Članak
0Komentari
Broj otvaranja1137


RIJEČ UREDNIKA
Ovaj slučaj pokazuje koliko je zapravo teško provjeriti sve činjenice koje uzimamo zdravo za gotovo u današnje vrijeme. Drago mi je da je ovime razjašnjena prava priroda teksta kojega smo davno objavili, 20. ožujka 2008. godine, a koji je toliko popularan i danas da zavrjeđuje ovu dopunu kako bi čitatelji dobili punu sliku o priči koja stoji iz toga.
S obzirom da smo se otpočetka trudili objavljivati točne informacije i ovom prilikom koristimo to načelo i objavljujemo tekst koji prenosimo s portala Virovitica.net, (koji je tada taj sporni članak prenio od nas), a koji objašnjava ukratko o čemu se tu zapravo radi. Hvala mojem prijatelju, glavnom uredniku Virovitica.net što me je kontaktirao i skrenuo pozornost na ovu priču.
Sporni članak nećemo obrisati nego ćemo ga ostaviti kao primjer za ubuduće. Danas je nešto lakše provjeriti točnost informacija nego prije, no uvijek ih trebamo koristiti s oprezom. Ovaj primjer pokazuje da, iako nije bilo razloga za sumnju u točnost cijeloga teksta u trenutku objavljivanja, prava istina je ipak drugačija.
S obzirom na sve, nikada nije kasno ukazati na takve stvari i potruditi se da ih jasno okarakteriziramo onako kako i zaslužuju.
Danijel Reponj

Redakciji portala Virovitica.net mailom se obratilo uredništvo portala Raskrinkavanje, koji se bavi provjerom i ocjenjivanjem točnosti medijskih informacija na osnovu metodologije koju su objavili na svom portalu i koja se može pogledati ovdje. Povod za obraćanje je članak koji smo na portalu Virovitica.net 22. ožujka 2008. prenijeli s portala Zvjezdarnica i objavili pod naslovom Stiglo je proljeće - Pismo poglavice Seatle.

U svjetskom online prostoru već decenijama, piše portal Raskrinkavanje, kruži tekst navodnog pisma (u nekim verzijama se tvrdi da je u pitanju govor) davno preminulog američkog poglavice Seattlea, a koji je predmet naše analize. Iako se ovaj tekst već godinama dijeli i objavljuje i u medijima i na društvenim mrežama širom svijeta, u američkim nacionalnim i predsjedničkim arhivama ne postoje dokazi o postojanju takvog dokumenta, kao što između ostalih stoji u članku objavljenom na zvaničnoj stranici Washington univerziteta.

Kolege s portala Raskrinkavanje su analizom utvrdili i da je tekst navodnog govora ili pisma poglavice Seattlea u obliku u kojem posljednjih godina kruži medijima, u stvari napisan kao dio scenarija za ekološki TV film "Home" iz 1972. godine, o čemu više možete pročitati i u članku na Hrvatskom povijesnom portalu.

Veliki poglavica - Chief Seattle, 1786. - 1866. © Izvor: Wikipedia
Tu verziju priče je napisao čovjek po imenu Ted Perry, dok je tekst naknadno dodatno izmijenio i producent filma John Stevens, a njihova svjedočanstva su objavljena u knjizi  "The Many Speeches of Chief Seattle (Seathl): The Manipulation of the Record on Behalf of Religious Political and Environmental Causes" iz 2015.

Poglavica Seattle, zaključuje Raskrinkavanje, nikada nije rekao "Zemlja je naša majka", niti "Vidio sam po preriji hiljade bizona koje je bijeli čovek ubio, pucajući iz jurećeg vatrenog konja", s obzirom da je poglavica živio na sjeverozapadu Pacifika i da nikada nije vidio bizona. U suštini, pismo (ili govor) koji u današnjem obliku kruži medijima, u stvarnosti nema nikakve veze za poglavicom Seattle, nego je u pitanju tekst koji je za potrebe filma napisao Ted Perry, a onda dodatno izmijenio John Stevens.

Iako poglavica Seattle jeste 1855. godine pred tadašnjim guvernerom Washingtona govorio tokom sastanka o primopredaji zemljišta - njegove stvarne riječi nemaju nikakve veze sa "pismom" ili govorom o kojem se piše danas.
Ono što je sigurno je i to da "pismo" nikada nije postojalo, niti da je upućeno predsjedniku SAD-a.
Shodno tome, sve medijske tvrdnje u kojima se navodi da se u ovom slučaju radi o pismu upućenom tadašnjim vlastima u Americi, dobijaju ocjenu prenošenje lažne vijesti.

Istu ocjenu dobijaju i tvrdnje u kojima se navodi da je tekst koji kruži online medijima zapravo originalni govor poglavice Seattle iz 1855, s obzirom da se zapravo radi o tekstu napisanom za potrebe filma od strane Ted-a Perry-a, i to čak 117 godina kasnije.
Cijeli tekst s portala Raskrinkavanje.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!