Pluton - priča o zlatnoj ribici i ljudskoj gramzljivosti!

Četvrtak, 14. rujna 2006. u 13:13 sati

Bila je to 1992. godina, preko modema od 1200 bauda i telefonske centrale koja je gubila signal, IAU cirkular je stizao takvom brzinom, da se tekst komotno čitalo slovo po slovo.

Iza Neptuna je otkriveno još jedno tijelo!

Istraživač, s Hawaja, David Jewitt i njegova asistentica Jane Luu otkrili su prvo tijelo u prostoru gdje se već dvadesetak godina bezuspješno tragalo za prstenom malih tijela. Tehnologija je upravio sazrjela i sa teleskopom univerziteta Hawaii od 2.2-m uspijevalo se pretraživati nebo do 24 magnitude.


Teleskop UH88 univerziteta Hawaii, od 2.2 metra

Ubrzo su slijedila nova otkrića, a iduće je godine, na kongresu ACM - Asteroids, Comets and Meteors, Jane Luu, zapala čast da prisutnima iznese što se u međuvremenu otkrilo. Sala je bila puna, i rijetko je tko htio propustiti priču u nastajanju. .... ,a znalo se o tim tijelima, tada, tako malo.
Dinamičari su bili presretni, počinjalo se vidjeti da su bili u pravu. Iza Neptuna nije samo Pluton, već cijeli niz tijela vezanih u orbitalne rezonance s njim.

U godinama nakon toga slijedila su otkrića, otkrivalo se stotine novih tijela u tom prostoru. Sve češće su se čule i primjedbe da bi trebalo ponoviti postupak od prije 150 godina kad je Ceres izgubio planetarni status nakon što se otkrio prsten asteroida i pisalo je da je on samo jedan od...

Ovog puta to baš i nije bilo lako. "Demokracija" se uvukla i u znanost i pravo glasa imaju i oni koji ne poznaju suštinu problema. Ni "građani" nisu bili zato da se neko znanje mijenja, ... jer je to nedopustivo! "Što će naša dječica na to reći?" Kako su oni uspjeli naučiti to čudno ime, sad se to ne smije dirati! Nije pomoglo micanju njegova planetarnog statusa ni činjenica da je Pluton u Americi percipiran kao "planet koji je otkriven iz SAD".


Znanstvena rasprava na nov način

Dolazila je 2000-ta godina i broj numeriranih asteroida se približavao brojci od 10.000. Iz MPC-a stiže ozbiljan prijedlog da se taj poseban broj dodijeli Plutonu kao prvo otkrivenom predstavniku Transneptunske obitelji. Zgražanju nije bilo kraja, pale su i teške riječi za Briana Marsdena, koji se usudio to predložiti, ... a on je jako dobro znao o čemu priča. On je jedan od najvećih eksperata za orbite i rezonance i znao je da se tamo vani nalazi još mnoštvo "Plutona". Bio je to častan izlaz za astronomsku zajednicu, više se od toga nije moglo dobiti.


Zlatna ribica: "MPC - the golden fish"

Prolazilo je vrijeme i u funkciju je ušla nova generacija teleskopa sposobna da prostor iza Neptunove staze "pegla" velikom efikasnošću. Otkrivaju se sve čudnija tijela, velika tijela i svakog kolovoza, u vrijeme suše vjestiju u svijetu, američki astronomi izlaze sa otkrićem sve jednog novijeg 10. planeta, ... otkrivajući veće članove tih dinamičkih familija u Kuiperovu pojasu, ... i svaki puta dovodeći Međunarodnu astronomsku uniju u neugodnu situaciju.

Minor Planet Centar sad za Plutona nudi "dvojni status" i za njega poseban redni broj 100,000, i da se više od toga ne može dobiti. Opet padaju teške riječi i oni se opet povlače. Godine 2005. i 2006. su godine "skandala" gdje se otkrića objekata objavljuju mimo pravila IAU, a u medije izlaze kodna imena koja su čak i uvredljiva za struku. Otkrivaju se prva tijela koja su veća od Plutona i sad se mora se donijeti odluka: Što je planet,a što to nije!
Američka delegacija poduzima sve da se broj planeta poveća, kako bi još neka tijela otkrivena s američkog teritorija dobila planetarni status. Za definiciju se predlažu astrofizičke karakteristike (nešto što je teško-nemoguće točno izmjeriti), umjesto astronomskih/orbitalnih, kako je to bilo u zadnjih nekoliko stoljeća i koje se preciznije određuju.

"Partizanskim" djelovanjem, korištenjem nedorečenosti IAU pravilnika dinamičari i planetolozi, kao manjina, ipak uspijevaju 24. kolovoza, 2006. na kongresu u Pragu, izglasati novu definiciju planeta.
Pluton to prestaje biti i postaje "ledeni patuljak" ili "patuljasti planet" iza Neptunove staze, jedan od nekoliko tisuća dosad poznatih.

U Minor Planet Centru to doživljavaju kao satisfakciju za njihova nastojanja i uvrštavaju ga u svoj katalog malih tijela, bez privilegija, po redoslijedu pristizanja za objavu: (134340) Pluto, Additional identifications = Object Lowell Observatory = X http://cfa-www.harvard.edu/mpec/K06/K06R19.html
Ne samo da je izgubio planetarni status, već je završio u bazu po pravilima kao i svako drugo malo tijelo Sunčeva sustava.


Edukacijska vrijednost Plutona
postala je nakon ovih događanja,
puno veća.

I priča o zlatnoj ribici se ponavlja ... i potvrđuje se koliko su braća Grimm zadužila čovječanstvo.

Tekst je izvorno objavljen na Forum.sci.hr
Uključite se u rasprave o ovim temama na forumu Znanstveno Edukacijskog Centra Višnjan.