Pluton, zagonetni (mali) planet prijepora

Na današnji dan, prije 90 godina, američki astronom Clyde Tombaugh na zvjezdarnici Lowell u Arizoni, otkrio je Pluton.

Charon (gore lijevo) i Pluton kako ih je vidio New Horizons, 14.7.2015. godine. © Ljubaznošću: NASA / JHUAPL / SwRI
Članak
0Komentari
Broj otvaranja347

Nekada smo poznavali svega sedam planeta, danas znamo za njih više od četiri tisuće. Najzanimljiviji su nam planeti u našem neposrednom okružju, u Sunčevom sustavu. Od 1930. do 2006. godine Sunčev sustav brojao je devet planeta, a tada je jedna ne baš slavna epizoda na kongresu Međunarodnog astronomskog saveza odlučila da ih ipak imamo samo osam. Svi ovi planeti Sunčeva sustava, izuzev Neptuna, mogu se vidjeti golim okom u povoljnim razdobljima na nebu. Pluton, danas službeno deklariran kao mali planet otkriven je 18.02.1930. godine. Otkrio ga je američki astronom Clyde Tombaugh, tada još bez formalne naobrazbe i zaposlen kao pomoćni radnik na zvjezdarnici Lowell u Arizoni.


Clyde Tombaugh
Danima i noćima pregledavao je snimke neba ne bi li uočio "zvjezdicu koja se miče". Naposljetku, 18.02.1930. godine na dva je snimka uočio "nedostajući" planet. Astronomi su tada prionuli izradi matematičkih proračuna i uhvatili objekt na predviđenom mjestu. Dvojbe više nije bilo. Otkriće Plutona objavljeno je 13. ožujka iste godine.

Clyde Tombaugh pronašao je Pluton pregledavajući staklene foto ploče.
Plutonova staza oko Sunca veoma je izdužena, kada se nalazi najbliže Suncu (4.5 milijarde km) čak zalazi unutar Neptunove staze, no kada je najdalje, njegova je udaljenost od Sunca gotovo 7.5 milijardi km. Nakratko ga je posjetila i istraživala NASA-ina letjelica New Horizons, 2015. godine.

NASA-ina letjelica New Horizons.
Bilo je to dovoljno da od "nezanimljivog" i dalekog svijeta, postane iznimno interesantan, intrigantan svijet pun tajni koje čekaju na nove robote kako bi više saznali o svemiru čiji smo i mi dio. Pluton je samo prvi od svjetova koji čekaju i vrebaju sa margina našeg planetarnog sustava.

Planet Pluton kako ga je snimila svemirska letjelica News Horizons. © Ljubaznošću: NASA
Clyde Tombaugh otkrio je jedan komet, nekoliko stotina asteroida, gotovo dvije tisuće promjenjivih zvijezda te skoro 30.000 galaksija, umro je 17. siječnja 1997. godine. Nekoliko grama njegovog posmrtnog pepela New Horizons je simbolički ponio sa sobom u ledena prostranstva dalekog svemira.

Charon (gore lijevo) i Pluton kako ih je vidio New Horizons, 14.7.2015. godine. © Ljubaznošću: NASA/JHUAPL/SwRI
Mladi Tombaugh zasigurno u vrijeme otkrića nije mogao ni zamisliti da će jedan dio njega, niti deset godina poslije smrti, "posjetiti" sićušnu točkicu u povećem teleskopu, koja za jedan krug oko Sunca treba punih 248 godina.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!