Poletjeli su u nepoznato

Otići preko granice mogućeg i vratiti se, na put u nepoznato otisnule su se dvije bespilotne atmosferske letjelice Astronomske udruge Vidulini.

Članak
0Komentari
Broj otvaranja234

Prije deset godina, 11. srpnja 2010. godine, s poligona u Vidulinima na put u nepoznato otisnule su se dvije bespilotne atmosferske letjelice Astronomske udruge Vidulini. Po prvi puta, s naših prostora, samostalno izrađene tehničke tvorevine trasirale su put k zvijezdama, tek nakon nešto više od godinu dana od pokretanja Istarskog svemirskog programa - Prvog hrvatskog svemirskog programa, 01.05.2009. godine.


Polijetanje Histriona 1A i Histriona 3
Dvije letjelice grabile su visinu prolazeći troposferu, tropopauzu i ušle u područje stratosfere. U 18:23 sati poletjela je sonda HISTRION-2 opremljena tehničkim uređajima i kamerom, a nešto kasnije u 18:44 sati, njezin je put slijedila sonda HISTRION-1A u kojoj se nalazio prvi Istarski "astronaut". Mali plišani medvjedić u suradnji s UNICEF-om vidio je svijet onako kako je to radio Boldy iz Zvjezdanih staza.

Histrion 1A, pripreme za lansiranje
Njegova je sudbina ostala nepoznanica do danas. Sonda HISTRION-1A nije bila opremljena uređajima. Prema računalnim predikcijama putanje, vrlo je vjerojatno otišla visoko iznad Jadranskog mora. HISTRION-2 uspješno je obavila svoju misiju iako je tijekom leta na visini oko 15.000 m iskusila prejake turbulencije, možda se čak susrela i sa snažnom zračnom rijekom s obzirom da je spojni dio pokidan, a sonda neplanirano izvršila grubo slijetanje nedaleko Bala, bez padobrana.

Histrion 1A, prvi istarski "astronaut"
Spasilački tim krenuo je u potragu za HISTRION-2 u 19:52 sati, pronađena je u 21:05 sati. Pedesetak ljudi direktno ili indirektno bilo je uključeno u ovaj pionirski poduhvat. Uspjeh HISTRIONA-2 i pored svih nepoznanica te neočekivanih problema, omogućio je stjecanje iskustva za letjelice koje su uslijedile tijekom narednih godina.

Histron 2, prelazak tropopauze
Sva oprema kao i sama letjelica danas se čuva u prostorima Astronomske udruge Vidulini kao povijesni artefakt, podsjetnik na vrijeme kada smo poželjeli krenuti put svemira te to i napravili. Danas, deset godina kasnije, ljestvica je podignuta još više, puno više.
x (x)
 

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!