Poljoprivreda iz svemira

Sateliti nadgledaju što i kako radimo na našim njivama. Teško zamisliti kako bi naši unuci, mogli po prvi puta probati jabuke s Marsa ili jagode s plantaža na Mjesecu.

Sentinel sateliti budno prate stanje Zemlje. © Ljubaznošću: ESA
Članak
0Komentari
Broj otvaranja701

Preko dvadeset milijuna ljudi u EU direktno se bavi poljoprivredom, obrađuju polja, planiraju usjeve, koriste moderne tehnologije i znanja kako bi proizveli dovoljnu količinu kvalitetne hrane.  Prije samo pedesetak godina na poljima su boravili i radili samo ljudi, zatim su pristigli traktori i taj posao umnogome olakšali i ubrzali. Čak i danas većina nas poljoprivredu vizualizira kroz traktore i kombajne. To je istina, no danas je to samo mali dio istine. Klimatizirani, računalno upravljani strojevi svakodnevnica su modernog poljoprivrednog gospodarstva, baš kao i laptop ili tablet u rukama poljoprivrednika ili ribara.

Snimak satelita Sentinel 2A načinjen iznad Vojvodine. © Ljubaznošću: ESA
No i to čini samo segment cjelovite slike EU poljoprivrede. Zahvaljujući svemirskim tehnologijama i naporima članica Europske svemirske agencije (ESA) polja i mora danas su premrežena pogledima iz svemira. Poznato nam je kako se EU itekako trudi da planski razvija poljoprivredne kulture sve kako bi količine hrane bile dostatne, a ona sama zdrava i kvalitetna. Kako ne bi došlo do prekomjernog "forsiranja" pojedinih kultura ali i da poljoprivrednicima i ribarima osigura kvalitetne podatke o sastavu i karakteristikama tla, morskim strujanjima, atmosferskim i klimatskim prilikama sve u cilju osiguranja maksimalne održive učinkovitosti.

Satelit Sentinel 2B iznad EU. © Ljubaznošću: ESA
Po dvije letjelice tipa Sentinel 1 i 2 svakodnevno kruže oko našeg planeta i gotovo u realnom vremenu osiguravaju podršku i kontrolu doslovce ma svake njive ili ma svakog djelića mora, rijeke i jezera. Svaki komadić mora i kopna pažljivo se prati i snima raznolikim senzorima, podaci se kombiniraju s drugim satelitima te u konačnici pružaju cjelovit uvid u stanje na terenu. Svi se ti podaci obrađuju i prosljeđuju kako državnoj upravi tako i krajnjim korisnicima. Danas, svega pedesetak godina nakon prvih traktora na našim njivama, moderna poljoprivreda doslovce iz fotelje može planirati, obrađivati, kontrolirati i proizvoditi kvalitetnu hranu.

Biljke i hrana. © Ljubaznošću: Ružica Jakovljević
Ribari više ne moraju "na slijepo" odlaziti u ribolov, dostupne baze podataka omogućavaju uvid u situaciju na akvatorij. Osim direktnog benefita u postupku proizvodnje, tu je prisutna i kontrola, pa će tako "svemirske oči" vidjeti (i proslijediti nadležnim službama na daljnje postupanje) svaku neprimjerenu aktivnost poput neprijavljenih plantaža ili ribolova u nedozvoljenom vremenu i prostoru.  Josef Aschbacher, ESA-in direktor Earth Observation Programmes kaže; Informacije koje dobivamo od Sentinels letjelica omogućavaju poboljšanje načina života svakog čovjeka u EU, a u suglasju s našim opredjeljenjem, svi podaci biti će još bolji i dostupniji na korist čitave EU i svih njenih građana.

Ipak, i pored sve tehnologije koja je ušla u naše domove, a da je počesto nismo ni svjesni, ona nije svemoguća. Pogledajte vaše ukrasno bilje na prozorima, ruže u dvorištu, krumpir u vrtu… možda baš sada trebaju vašu pomoć i ruku. Uostalom naši su stari govorili, koliko zemlji daš ona ti višestruko vraća, tehnologija je tu da nam pomogne. Naše none i noneti, bake i djedovi rođeni su u vrijeme prije Sputnjika, a zasigurno nisu ni sanjali da u hladu vinove loze ispod pergole mogu pratiti kako napreduju njihovi (i susjedovi!) usjevi na njivi.

Sentinel 2A snima Europski kontinent. © Ljubaznošću: ESA
I nama je teško zamisliti kako bi naši unuci u ne tako dalekoj budućnosti mogli po prvi puta probati jabuke s Marsa ili jagode s plantaža na Mjesecu. Od čovjeka, preko traktora i satelita, do hrane na kuhinjskom stolu veliki je korak. Korak učinjen za manje od životnog vijeka homo sapiensa. Koliko li će nam biti potrebno vremena (ili koraka) da se prema hrani odnosimo s poštovanjem, da ne bacamo neprihvatljivo velike količine brižljivo proizvedenih namirnica koje život znače?

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!