Siječanj naš svakidašnji

Siječanj nije oduvijek bio prvi mjesec u godini. Nije ni postojao kao takav sve do kraljevanja drugog od sedam rimskih kraljeva Nume Pompiliusa (753.-673. pne).

Sniježni zimski ugođaj
Članak
0Komentari
Broj otvaranja1632

Prve sekunde, prvog dana, prvog mjeseca godine 1999. godine na prostoru Europe uvedena je nova valuta - euro. Istine radi, u tom je trenutku euro bio samo računalni zapis no ubrzo su euro novčanice i kovanice počele zamjenjivati franke, šilinge, lire, tolare, marke... Siječnju je tako pripala uloga predvodnika jedne nove financijske Odiseje na starom kontinentu. Taj je siječanj za nas obične smrtnike uskoro pokazao svoje pravo lice. Načelno je jedan euro vrijedio dvije marke ili dvije tisuće lira.

No ukoliko ste neposredno prije vremena eura primjerice kupili novi, a najjeftiniji automobil i za njega platili 11.000 maraka ubrzo nakon uvođenja eura cijena automobila te klase iznosila je također jedanaest tisuća, ali eura. I cijene ostalog su vjerno ispratile taj trend slobodnog tržišta, ne i plaće.

Dani u siječnju postaju sve duži, iako je na našim prostorima siječanj, uz veljaču, najhladniji mjesec u godini. U dijelu svijeta kojem i sami pripadamo, globalistička ekonomija izrazito potencira enormnu potrošnju svojih građana u vidu rasprodaja svega i svačega. Siječanjske rasprodaje svoje korijene doduše vuku još iz 1865. godine (Velika Britanija). Danas je to pomalo kulturološki običaj.

Veliki siječanjski komet C/1910 A1 snimljen 1910. godine iz zvjezdarnice Lowell. © Ljubaznošću: Lowell Observatory
Na prostorima bivše Jugoslavije za siječanj se koriste još i nazivi; prosinec, sečen, sečenj, sječanj, januar. Na engleskom je to January, na latinskom Januarius. Rimokatolici, Pravoslavci, Židovi, Kinezi početak godine slave u siječnju ali ne i istih datuma, ipak računanje početka godine vezano je za prvi dan siječnja i kao takvo općeprihvaćeno u cijelom svijetu. Bijeli cvjetovi visibabe, simbol su siječnja u našim krajevima. Visibaba (Galanthus, dolazi od kombinacije grčkih riječi "gála" (mlijeko) i "ánthos" (cvijet), a predstavlja ju dvadesetak vrsta iz obitelji Amaryllidaceae), široko je rasprostranjena u Europi, bliskom Istoku te zapadnoj Aziji. Simbol siječnja je i tamno crveni kristal granata.

Siječanj nije oduvijek bio prvi mjesec u godini. Nije ni postojao kao takav sve do kraljevanja drugog od sedam rimskih kraljeva Nume Pompiliusa (753.-673. pne). Godina je do tada imala samo deset mjeseci, počinjala je u ožujku (mart, Marte - bog rata), završavala u desetom mjesecu (decembar, deset), a najhladnije zimsko razdoblje nije se ni računalo u kalendaru! Rekli bi kako ovo neračunanje vremena u periodu kada su dani tmurni i hladni, kad je vani kiša i sivilo, a na ulicama "nema ni psa" zaista ima logike. No iz praktičnih razloga kalendar (računanje vremena) je morao uvažavati zakonitosti nebeske mehanike. Za razliku od nekolicine ostalih mjeseci čije je trajanje tijekom povijesti variralo, siječanj oduvijek ima trideset i jedan dan.

Numa Pompilius
Numa Pompilius uveo je tada u kalendar dva dodatna mjeseca; siječanj i veljaču. Kako je siječanj (lat. Ianuarius) dobio naziv po bogu Janusu (bog stvaranja, početka, bog svega), a po nekim izvorima i prema latinskoj riječi "ianua" (vrata, ulaz) što sve simbolizira početak, ulaz u novo razdoblje, to je bio red da Ianuarius postane prvi mjesec u godini. Prvog dana siječnja započinjala je i Nova godina. Ipak tijekom vremena, na europskom kontinentu početak siječnja nije uvijek bio istoznačan s početkom godine.

Upotrebljavali su se datumi poput 25. ožujka (Navještenje) ili 25. prosinca (Božić). Napokon, početkom XVI stoljeća prvi dan siječnja u Europi, a kasnije i svijetu (ponovo) postaje prvi dan Nove godine. Taj se dan nazivao i "Circumcision Style" jer je to bio datum blagdana obrezivanja (stupanje u novo životno razdoblje, novi stupanj neovisnosti, Isusovo obrezivanje), sedmi dan nakon Božića.

Nama se sviđaju ovakvi "svemirski" kalendari
Ukoliko Vam je partnerica ili partner dojadio te se spremate reći Dosta, sada je prava prilika da potvrdite statističke izvještaje koji kazuju kako je siječanj najnepovoljniji mjesec u godini za opstojnost veza između partnera. Prošlogodišnji siječanj stidljivo je ukazivao da će se naš svijet promijeniti, što će nam donijeti ovogodišnji siječanj tek ćemo saznati. Između ova dva siječnja shvatili smo kako su uslužne djelatnosti super stvar, ali bez tehnike i znanosti, bez gospodarstva i proizvodnje nema nam kvalitetne budućnosti. Kako god bilo, siječanj unazad nekoliko stoljeća obično dolazi prije prevrtljive veljače, a nakon prosinca...
x (x)
 

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!