Stiglo nam je proljeće

Danas, 20. ožujka u 04:49 (GMT+1) po našem vremenu i na našoj, sjevernoj, polutci plavog planeta započelo je astronomsko (kalendarsko) proljeće.

Proljeće je doba kada se priroda budi...
Članak
0Komentari
Broj otvaranja391

Godišnje doba u kojem se naše prirodno okružje oplemenjuje bojama i mirisima trajati će 92 dana, do 20. lipnja u 17:54. Tada počinje ljeto. U trenutku dolaska proljeća prve jutarnje zrake Sunca obasjale su područje bliskog istoka. U Kini, Indoneziji, Australiji brojili su podne, a ruski daleki istok i Aljaska spremali su se za večeru. Naš dio svijeta nalazio se pod zvjezdanim nebom. Po meteorološkoj podjeli godišnjih doba proljeće počinje prvog dana ožujka, a završava posljednjeg dana svibnja.


Proljetno šarenilo...
No to nisu jedine dvije podjele godišnjih doba, postoji i klimatološko proljeće koje (baš poput jeseni) obuhvaća samo kraći vremenski period između dugog razdoblja zime i ljeta. I dok su astronomska i meteorološka podjela jasne i precizne, klimatološka je pravi izazov za naučiti i razumjeti odnosno primijeniti jer se različito tumači ovisno o geografskom okružju. Kako god bilo sada je pravo vrijeme za posvetiti se prirodi i našim biljkama. Rukavice u ruke i pripremimo bio-svijet za rapsodiju boja i mirisa kojom će nam uzvratiti u narednim tjednima i mjesecima.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!