Teški udar na astronomiju u Hrvatskoj?

Zakulisne igre ili poštena borba za nasljednika Ante Radonića, donedavnog voditelja planetarija Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu?

Stalni postav astronautike u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu.
Članak
0Komentari
Broj otvaranja36119

Legendarni, karizmatični voditelj Planetarija Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu, Ante Radonić, prošle je godine otišao u zasluženu mirovinu. Astronomska zajednica i javnost prepoznaju Radonića kao eksperta na području astronomije i astronautike. Njegovi su medijski istupi, predavanja, tekstovi i interakcija s gledateljima, slušateljima, čitateljima mnogobrojnih medija doprinijeli stvaranju razumljive kulture poznavanja događanja pod zvjezdanim nebom. Nakon raspisivanja natječaja za radno mjesto voditelja Planetarija na isto su se javila dva pretendenta. Ogren Variola i Zvonimir Drvar. Prema neslužbenim informacijama oba su kandidata s visokom stručnom spremom i zadovoljavaju taj kriterij natječaja. No tu njihove sličnosti prestaju.


Ogren Variola, sasvim lijevo i Ante Radonić, u sredini, s astronomima u posjetu Planetariju
Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu. Foto: arhiv Zvjezdarnice
I dok je Variola već desetljećima poznat i priznat astronom kako u zemlji tako i u inozemstvu, čovjek koji je održao na stotine predavanja, napisao mnogobrojne popularno-znanstvene članke, sudjelovao na brojnim tuzemnim i inozemnim astronomskim događanjima, Variola slovi i kao vrstan poznavatelj nebeskih objekata, rekorder je po broju pronađenih Messierovih objekata na međunarodnom astronomskom natjecanju Messier Marathon. Autor je najopsežnije knjige s područja astronautike (Kratka kronologija svemirskih letova, u naravi prava enciklopedija) u Hrvatskoj. Pisac je SF romana te čovjek koji je volonterski i bez naknade petnaest godina redovno zamjenjivao Antu Radonića kad je isti bio odsutan zbog medijskih nastupa, predavanja ili bilo čega drugoga.

Naslovnica Ogrenovog romana Europa, Jupiter.
Nebrojene su ekskurzije i posjetitelji koje je upravo Variola uveo i proveo kroz zanimljivosti zvjezdanog neba pod kupolom zagrebačkog planetarija. Može se reći kako je Variola čovjek s dugogodišnjim iskustvom i znanjem, čovjek koji je već godinama prepoznatljivo lice koje je nesebično i volonterski uvodilo tisuće i tisuće građana u tajne zvjezdanog neba. Istaknuti je i aktivan član odnosno suradnik nekoliko astronomskih društava.
Ž
Ogren Variola objašnjava dijelove svemirske letjelice Mercury. Foto: arhiv Zvjezdarnice
S druge strane, Zvonimir Drvar odstažirao je kraće vrijeme na zagrebačkoj Zvjezdarnici te zadnju godinu dana pokušao voditi predavanja u Planetariju. Drvar je i javnosti i astronomskoj zajednici potpuna nepoznanica, praktično bez iskustva i vještina na području astronomije i astronautike.Zagrebački planetarij ima prevažnu ulogu u odgoju, obrazovanju i popularizaciji znanosti i tehnike u našoj zemlji. Ogren Variola se na toj poziciji etablirao već petnaestak godina kao stručno, prepoznatljivo lice iza kojeg stoje radovi, dok s druge strane imamo anonimnog Zvonimira Drvara.

Prema neslužbenim, ali provjerenim informacijama, nakon provedenog natječaja ravnateljica Tehničkog muzeja Nikola Tesla, Markita Franulić predlaže Uredu za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba da se na mjesto voditelja planetarija primi Drvar bez obzira na sve prednosti, petnaestogodišnje iskustvo i ugled Ogrena Variole u astronomskoj zajednici i javnosti.

Ogren Variola drži jedno od svojih mnogobrojnih predavanja, na 10 dana astronomije u Daruvaru. Foto: arhiv Zvjezdarnice
Je li takvim izborom (prijedlogom) od strane ravnateljice Franulić načinjen klasični hrvatski "deal" uhljebljivanja i podržavanja "lošijeg kandidata" nauštrb čovjeka s iskustvom i znanjem ostaje upitno. Sada je na potezu Ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba. Nadajmo se kako će Radonićeva ostavština ipak doći u prave ruke. Ogren Variola, uz dužno poštovanje prema Zvonimiru Drvaru, definitivno se doima kao pravi izbor za Zagreb i Hrvatsku. Uostalom i sam Radonić i njegova popularnost i sveopća dosadašnja prisutnost u medijima, jednim je dijelom zasluga volonterskog i požrtvovnog rada Variole, koji mu je jednim dijelom i omogućio nesmetan nastup u medijima, na poziciji voditelja u tajne zvjezdanog neba pri Planetariju Tehničkog muzeja u Zagrebu.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!