Vrijeme je za crvenilo i opekline

Uz malo znanja i pažnje izbjegnite neugodne posljedice koje svemirsko vrijeme izaziva na našoj koži.

Ljeto je stvoreno za uživanje. © Ljubaznošću: Putopisi.net / Ehli M.
Članak
0Komentari
Broj otvaranja607

Usred smo ovogodišnje ljetne sezone, vrućine i sva sila zračenja porijeklom iz dalekog svemira nemilice i svakodnevno nas pogađaju. Djelić tih zračenja nam je životno potreban (za proizvodnju vitamina D, primjerice) no veći dio zračenja elektromagnetskog spektra što dolazi do naših tijela nije nam neophodan, štoviše može (i hoće) nam naštetiti. Stoga bez da u vrijeme kad se traži hladni napitak, kriška lubenice i blizina mora, na stručnoj razini lamentiramo o svemirskom vremenu, ipak nije za zlo da se bar na nivou naslova novinskog članka informiramo o onome što nas očekuje napolju.


Najviše nas zanima svemirsko vrijeme, UVA i UVB zračenje koje potječe sa Sunca. Dovoljno je i da se vozimo na skuteru ili pak pješačimo u kratkim hlačama i majci kratkih rukava, a da se već kroz svega desetak minuta izložimo zdravstvenom riziku. Stoga, ne budimo lijeni, upišimo u tražilice termin "space weather real time europe" (ili nešto slično) i informirajmo se o aktualnom svemirskom vremenu na našim prostorima.

Veći dio dana UV indeks markiran je na vrijednost 8 ili 9, a ponegdje i više od toga. Pri UV indeksu 8 prosječna koža zadobiti će crvenilo već nakon samo 13 minuta izlaganja Suncu. Nakon 21 minute izlaganja bez zaštite nastupaju opekline!

Ovisno o tipu kože ta vremena mogu biti i znatno kraća i ponešto duža. Loša je vijest kako se krajnje posljedice neće odmah vidjeti, crvenilo i opekline će na prvi pogled nestati kroz koji dan ali posljedice nas čekaju u budućnosti. Stoga, ako već moramo ili želimo biti na Suncu, činimo to s oprezom i pažnjom prema sebi i drugima. Koristimo zaštitna ulja, kreme, mlijeka ili kako se već nazivaju preparati za zaštitu kože od UVA i UVB zračenja.

Važno je istaknuti kako nas takvi proizvodi ne čine potpuno otpornima na zračenja, već samo produžavaju vrijeme koje možemo provesti izloženi svemirskom vremenu. Vrućine, sparine i ostale ljetne "radosti" naša tijela izvrgavaju velikom naporu, imajte to u vidu ako niste u najboljoj kondiciji (pa i onda).

Donosimo prognozu svemirskog vremena na europskom kontinentu za danas i narednih nekoliko dana. Pokušamo li učiniti nemuštu usporedbu sa zimom, zapitajmo se bismo li zimi na -20 °C satima bosi i goli mirno ležali ili stajali u snijegu i na vjetru? Eh da, nemojte da nas zavara misao kako smo sigurni na plaži dok se iznad nalaze oblaci. Oni nisu smetnja prolasku pogubnog dijela EMS-a (kratica za elektromagnetski spektar).

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!