Dan planeta Zemlje 2018.

Danas je Dan planeta Zemlje. Dan planeta Zemlje prvi je puta organiziran 1970. godine.

Pogled na Zemlju iz mjesečeve orbite. © Ljubaznošću: NASA / Bill Anders - Apollo 8.
Članak
0Komentari
Broj otvaranja4471

Diljem svijeta na današnji dan, 22. travnja, obilježava se Dan planeta Zemlje. Uz svu silu praznika i svetkovina današnji je dan poseban. Obilježava se bezmalo na svakom kutku našeg svemirskog broda, našeg doma. Zemlja je samo jedan od preko tri tisuće danas poznatih planeta u svemiru. Znamo da planetarnih sustava ima bezbroj, pa ipak, Zemlja nije bilo kakav planet. Zemlja je naš roditeljski planet, nastao prije 4.5 milijardi godina. Od tada na ovamo iznjedrio je mnoštvo biljnih i životinjskih vrsta uključujući i homo sapiensa.


Dan planeta Zemlje
Ovogodišnji Dan planeta Zemlje fokusira se na problem zagađenja okoliša plastičnim materijalima. Plastični materijali čovjekov su izum. Plastika je sastavni dio našeg življenja, pokazala se izvrsnom u gotovo nebrojenim namjenama. No priča o plastičnim materijalima ima i tamnu stranu. Proces razgradnje iznimno je dugotrajan, opasan po okoliš i životinje. Plastika se može reciklirati i nije joj mjesto u ekosustavu izvan funkcije za koju je namijenjena. Učinimo i sami makar i najmanji korak u očuvanju Zemlje. Ima šest milijardi jedinki homo sapiensa na svijetu i kad bi svatko od nas napravio "sitnicu" Zemlja bi nam bila zahvalna. Uostalom, i nama samima je u čistom i zdravom okolišu ljepše i ugodnije.

Dvigrad. © Ljubaznošću: Marino Tumpić
Moramo znati kako Zemlja može bez nas - mi bez nje ne možemo. Proteći će eoni prije nego se naša vrsta bude morala zahvaliti Zemlji na svemu što je poput brižnog roditelja napravila za nas. Uvjeti za život uz današnje poznavanje nebeskih zakonitosti ovdje će potrajati još milijardama godina. Hoćemo li naš dom čuvati i odnositi se prema njemu s poštovanjem (poput dobre djece spram roditelja) ili ne, ovisi o nama samima. Dan planeta Zemlje prvi je puta organiziran 1970. godine, a priču je pokrenuo John McConnell u SAD.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!