Dani, dani, dal mogu bit…

Neki od nas složiti će se da im je dan taman, nekima je dan predug, a nekima prekratak. Što bi o tome mislili hipotetski stanovnici na drugim svjetovima? Naravno, pričamo o trajanju dana na planetima.

Stari džepni sat. © Ljubaznošću: Pezibear
Članak
1Komentari
Broj otvaranja5393

Za početak, trajanje dana definirat ćemo jednom potpunom rotacijom planeta oko svoje osi. Na Zemlji ona iznosi dvadeset i četiri sata. No dobro, dan na Zemlji zapravo traje 23 sata, 56 minuta i 4.1 sekunde.


Stara dječja pjesmica neka vam uljepša čitanje ovog članka

To smo kao civilizacija, uz kalendar, dogovorno definirali u smislu mjerne jedinice za, kronološko, vrijeme. Prihvatimo li takvu definiciju vremena hajdemo vidjeti koliko iznosi trajanje dana na drugim planetima Sunčeva sustava (računajući u zemaljskim danima!) počevši od Merkura.

Planet Merkur kako ga je vidjela letjelica Messenger. © Ljubaznošću: NASA
Dan tamo traje 58.65 zemaljskih dana, a kako Merkuru jedan obilazak oko Sunca (godina) traje čak 87.97 dana bilo bi poprilično zanimljivo ustrojiti tamošnji kalendar. Zemaljski mjesec dana godišnjeg odmora razvukao bi se tamo u cijeli radni vijek po Merkurovim godinama.

Venera u UV dijelu spektra kako ju je snimila letjelica Mariner 10. © Ljubaznošću: NASA / JPL / Mosaic by Mattias Malmer
Na Veneri je pak situacija dovedena do apsurda. Venerina godina traje kraće od Venerinog dana! Dok za jednu orbitu oko Sunca zemljina bliznakinja treba 224.70 dana, jedan dan tamo traje 243.02 dana! Da nevolja bude veća, Venera se oko svoje osi okreće suprotno od Zemlje, pa bi nam tamo (slobodnim rječnikom govoreći) Sunce izlazilo na zapadu, a zalazilo na istoku.

Marsova panorama. © Ljubaznošću: NASA
Na Marsu bismo se po dužini trajanja dana osjećali skoro kao kod kuće. Dan je tamo tek nešto duži i traje 24 sata 37 minuta i 22 sekunde. Svi oni koji "skrivaju" svoje godine, na Marsu bi zaista došli na svoje. Zgodne mamice u četrdesetima ili pedesetima ne bi se sakrivale iza poštapalice kako se za godine ne pita. Svaka četrdesetgodišnjakinja ponosno bi rekla kako ima svega dvadesetak godina. I bila bi u pravu. Godina dana na Marsu traje skoro dvostruko duže nego na Zemlji, punih 686.97 zemaljskih dana!

Planet Jupiter. © Ljubaznošću: HST
Svima onima koji se žale da im je dug dan, na velikim planetima napokon bi došli na svoje. Vrijeme na Jupiteru, Saturnu, Uranu i Neptunu "prolazi" znatno brže nego na Zemlji. Dan na plinovitom gigantu Jupiteru tako traje nepunih deset sati (09 sati 55 minuta i 30 sekundi).

Planet Saturn. © Ljubaznošću: NASA
Na Saturnu bi radno vrijeme prošlo još i prije pauze za ručak. Svega je 10 sati i 33 minute potrebno da krenemo u novi dan.

Planet Uran kakvog ga je snimio Voyager 2. © Ljubaznošću: NASA
Žiteljima Urana dan izgleda malo "pristojnije" i traje 17 sati 14 minuta i 24 sekunde. No tamo je situacija poprilično komplicirana obzirom se taj planet doslovce "kotrlja" preko svojih polova, a nagib osi planeta iznosi 97° 77'', što bi značilo da se tamošnji hipotetski Eskimi, po danu osjećaju kao da su na ekvatoru.

Planet Neptun kako ga je snimio Voyager 2. © Ljubaznošću: NASA
Neptun nema Uranove eskimske ekvatorijalne probleme, stvari s nagibom osi slične su kao na Zemlji. Preslikamo li tamo zemaljsku parolu osam sati spavanja, osam sati odmaranja i osam sati rada, tamo bi zaista bio raj za neradnike. Na poslu bi (navedenim osmosatnim redoslijedom) jedva uspjeli popiti brzinsku kavu ili ispušit cigaretu. Dan traje šesnaest sati, šest minuta i trideset šest sekundi.

Albert Einstein
Kako je Albert Einstein rekao, vrijeme je relativno, stoga ne gubite ni trenutka i uživajte u lijepom, zimskom, sunčanom danu. O vama ovisi hoće li vam dan biti predug, prekratak ili taman. U svakom slučaju mi smo tu s vama!

Ukupno komentara: 1
Uključi se u raspravu
Najnoviji komentari
Maliprinc
26.01.2016. u 12:24 sati

Hej, treba ispraviti tekst. Period rotacije planeta nije dan. Trajanje dana je sinodičko vrijeme. Zbog gibanja oko Sunca Zemlja mora napravit još oko 4 minute rotacije da bi točka na Zemlji imala isti položaj prema Suncu. Zvjezdani dan (sideričko vrijeme) na Zemlji iznosi 23 sata i 56 minta. Dan na Zemlji traje 24 sata. Kod Merkura dan traje 176 naših dana, dva puta dulje od Merkurove godine! Na Veneri dan traje 116 dana i 18 sati jer suprotna rotacija oko osi omogućuje da je dan na Veneri kraći od njenog sideričkog dana! Ante Radonić