Nikad viđene fotografije Plutona

Utorak, 09. veljače 2010. u 08:12 sati

NASA je objavila nove fotografije Plutona u dosad neviđenoj rezoluciji načinjene pomoću svemirskog teleskopa Hubble. Iako je Plutonu "pravno" oduzet status planeta, ne jenjava zanimanje za ovaj udaljeni zagonetni svijet, kojemu u pohode hita robotička letjelica New Horizons. Slike visoke rezolucije pokazuju svjetlija područja za koje znanstvenici smatraju da je riječ o zaleđenim dijelovima planeta i tamnija područja koja predstavljaju površinu bez leda. Kako se Pluton sada nalazi bliže Suncu usporedbom ovih i ranijih snimaka vidljivo je kako se mijenja raspored i veličina ovih područja. Najvjerojatnije je riječ o sezonskim promjenama tipa odleđivanje-zaleđivanje koje se odigravaju na površini planeta.


Pluton kako ga je vidio HST početkom desetljeća

Plutonu inače treba 248 zemaljskih godina za jedan okret oko Sunca, a najdramatičnije promjene ustanovljene su u periodu između 2000. -2002. godine. Ovi podaci direktno će utjecati na plan istraživanja New Horizonsa kada za nepunih pet godina stigne do Plutona. Nikada nijedna letjelica u povijesti nije s lica mjesta istražila taj daleki svijet. Čak su i ove najnovije fotografije s obnovljenog HST-a rezolucije nekoliko stotina kilometara. Ipak promjene na sjevernom i južnom polu poklapaju se s teorijskim modelima utjecaja Sunčeva zračenja na površinu planeta.


Nove snimke Plutona u visokoj rezoluciji

Inače, zime i ljeta na Plutonu traju po 124 godine. Kada je najbliže Suncu nalazi se na 4.4 milijarde kilometara, a kada je najdalje udaljenost se povećava na 7.4 milijarde kilometara! Marc Buie iz Southwest Research Institute u Boulderu, država Colorado kaže kako poboljšani HST i nove snimke daju mogućnost za potpuno drugačiji pristup istraživanju Plutona, a samim time i razumijevanju mnogih procesa koji se događaju na udaljenim svjetovima.


Plutonova lica prema rotaciji planeta oko vlastite osi

Buie naglašava kako je pojedinačna slika Plutona dobivena pomoću HST-a i Zemaljskih teleskopa veličine svega nekoliko piksela, no dvadeset računala spojenih u mrežu četiri su godine naporno radili (proces se naziva – Dithering) kako bi na kraju javnosti i znanstvenicima predstavili ove fotografije. Uži dio njegova tima čine William Grundy s Lowell Observatory u Flagstaffu te Ariz i Eliot Young, Alan Stern te Leslie Young s Southwest Research Institute u Boulderu, Colorado.


New Horizons juri prema Plutonu

Ova će ekipa tijekom godina u još nekoliko navrata koristiti HST kako bi pratila događanja na Plutonu, a na osnovi tih istraživanja sondi New Horizons će biti izrađen program snimanja. Pogreške ne smije biti zbog velike udaljenosti i dugog vremena putovanja radio signala od Plutona do Zemlje i obratno. Pluton je 18. veljače 1930. otkrio Clyde. W. Tombaugh. Njegov je promjer svega nešto više od 1500 km, a ima tri poznata satelita; Charon, Nix i Hydra.