Pluton - kad stvarnost postane bolja i od najbolje mašte

Planet tame i prijepora otkriven na današnji dan, 18. veljače 1930. godine od strane američkog astronoma Clydea Tombaugha.

Pluton i Charon snimljeni 08.07.2015. godine © Ljubaznošću: NASA-JHU / APL
Članak
0Komentari
Broj otvaranja2520

Na današnji dan, 18. veljače 1930. godine mladom američkom astronomu Clydeu Tombaughu (1906.-1997.) pošlo je za okom s Lowellove zvjezdarnice u Arizoni otkriti deveti planet Sunčeva sustava - Pluton. Tombaugh je kao pomoćni radnik na Lowellovu zvjezdarnicu u Arizoni došao godinu dana prije otkrića. Odrađivao je naporne poslove oko održavanja i pripreme teleskopa ali i one prizemnije, poput čišćenja i spremanja. Uspio je ishoditi dozvolu od upravitelja da u slobodno vrijeme smije pregledavati snimke neba. Mukotrpno je to radio ne bi li uočio "zvjezdicu koja se miče". To mu je i uspjelo, 18. veljače 1930. godine.


Clyde Tombaugh (1906. - 1997.)

Tombaughov zapis u dnevniku promatranja u kojem je zabilježio otkriće Plutona.
Činilo se da je svijet koji nedostaje pronađen. Astronomi su tada napravili matematičke izračune, snimali i dalje Tombaughtov objekt te uskoro nije bilo dvojbe - novi je planet pronađen. Otkriće Plutona objavljeno je 13. ožujka iste godine. Plutonova putanja oko Sunca veoma je izdužena, kada se nalazi najbliže Suncu (4.5 milijardi km) čak zalazi unutar Neptunove putanje, no kada je najdalje, njegova je udaljenost od Sunca gotovo 7.5 milijardi km. Promjer Plutona iznosi 1188 km, oko Sunca obiđe jednom u 248 godina, a oko svoje osi okrene se za nešto manje od šest i pol Zemaljskih dana. Pluton ima pet poznatih satelita: Haron, Nix, Hydra, Kerberos i Styx.

Tombaugh iz mladih dana, kada je počeo raditi u Lovellovoj zvjezdarnici.
Otkako ga je prije dvije i pol godine preletjela NASA-ina letjelica New Horizons nekada dalek i nezanimljiv svijet došao je u žižu pažnje znanstvene zajednice zbog svojih zagonetnih pojava i događanja na površini ali i u tananoj atmosferi. Ništa manje nisu zanimljivi ni njegovi sateliti. Početkom veljače Međunarodni astronomski savez dodijelio je četrnaest službenih naziva za geološke formacije na Plutonu.

Slika Plutona od 13.07.2015. © Ljubaznošću: NASA / JHUAPL / SWRI

Nazivi na Plutonu koje je odobrio Međunarodni astronomski savez - IAU.
Priča o otkriću Plutona kao planeta (po definiciji) ima i svoju tamniju stranu. Dana 22. kolovoza 2006. godine, na zasjedanju Međunarodnog astronomskog saveza u Pragu, Pluton je, na papiru, izgubio status planeta te postao patuljasti planet, predstavnik jedne velike grupacije nebeskih tijela s kojima astronomi "nisu na čisto" kako da ih definiraju. Tombaugh već odavno nije među nama, iza njega su ostala otkrića jednog kometa, nekoliko stotina asteroida, gotovo dvije tisuće promjenjivih zvijezda te skoro 30.000 galaksija. Letjelica New Horizons već je daleko odmakla od Plutona, a s njom u daleki svemir putuje i nekoliko grama posmrtnog pepela njegova otkrivača.

Bez komentara
Želiš komentirati? Klikni!